Foto van de week | ElaadNL neemt initiatief voor Living Lab Smart Charging

Foto's|Laatste update:

ElaadNL wil er via een Living Lab voor zorgen dat Nederland voorop loopt bij het slim opladen van elektrische auto’s. Hiervoor neemt zij samen met de regionale netbeheerders het initiatief voor het oprichten van het Living Lab Smart Charging. Door laadpalen slim te maken en te gebruiken voor een reeks onderzoeken en praktijktesten kan Nederland volgens ElaadNL internationaal de standaard zetten op het gebied van Smart Charging.

De eerste gesprekken hebben al positieve reacties opgeleverd van een aantal belangrijke partijen op het gebied van publieke laadpunten die mee willen doen aan het Living Lab: EVnetNL, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Amsterdam, de gemeente Den Haag, de gemeente Utrecht en PitPoint. Samen zijn zij goed voor zo’n 84 procent van de publieke laadpunten in Nederland. Andere partijen worden ook uitgenodigd mee te doen met het Living Lab.

Het Living Lab kent drie belangrijke onderdelen:

  1. Laadinfrastructuur geschikt maken voor Smart Charging: bestaande laadpunten op straat (publiek) en thuis upgraden tot slimme laadpunten. Op dit moment zijn onder andere al 400 laadpalen van EVnetNL en 150 van de provincie Noord-Brabant geschikt voor Smart Charging.
  2. De slimme laadinfrastructuur benutten voor tests en onderzoeken: onderzoeken en praktijktesten op grote en kleine schaal uitvoeren om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van hoe Smart Charging het beste werkt. Kleinschalig kan op diverse plekken onderzocht worden hoe lokale opwek van duurzame energie gekoppeld kan worden aan het laden van elektrische auto’s. ElaadNL wil dat naast bestaande projecten zoals die in Lombok (Utrecht) veel meer van deze Lokale Laadkracht projecten gestart worden in verschillende varianten. Grootschalig kan onderzocht worden wat het klantengedrag is als het gaat om slim laden. Hoe gevoelig zijn zij bijvoorbeeld voor goedkoper laden op de momenten dat er veel aanbod is van duurzame stroom en weinig vraag? Hoe belangrijk is duurzaamheid en gemak?
  3. De ervaringen in Nederland bundelen en benutten voor internationale standaarden: door de reeks aan onderzoeken en data te bundelen, ontstaat een goed beeld van Smart Charging in de praktijk. Dit kan benut worden als input voor internationale standaarden die het mogelijk maken dat alle elektrische rijders op het meest duurzame moment kunnen laden. Zo kan Smart Charging vanuit Nederland de rest van de wereld veroveren. Eerder al deden we dat met het OCPP-protocol voor communicatie tussen laadpaal en backoffice. Stichting e-laad was de initiatiefnemer en nu is het een internationale standaard geworden.
‹ Naar overzicht