Publicatie van de maand | Smart Charging elektrische auto’s maakt laden goedkoper

Publicatie van de maand|Laatste update:

Het slim opladen van elektrische auto’s op die momenten dat er weinig vraag naar stroom is, maakt laden goedkoper. Dat blijkt uit onderzoek van advies- en ingenieursbureau Movares in opdracht van ElaadNL. De kale stroomprijs van het laden van elektrische auto’s kan zo dalen met 35 tot 60 procent.

De onderzoekers van Movares Energy concluderen dat Smart Charging van elektrische auto’s uitstekend geschikt is voor het leveren van flexibiliteit op de elektriciteitsmarkt. En die flexibiliteit tijdens het opladen van de auto is geld waard. De besparing kan oplopen tot 60 procent van de kale stroomprijs, dus zonder belastingen en transportkosten. Dat komt neer op 2,5 cent per kilowattuur (prijzen 2016) of 4,1 cent (prijzen 2014).

Movares komt tot deze conclusie uitgaande van een blijvende sterke groei van elektrische auto’s in Nederland. De onderzoekers verwachten 200.000 elektrische auto’s in 2020 en 1 miljoen in 2027. Omdat auto’s een groot deel van de tijd stil staan kunnen ze een belangrijke rol spelen op de korte termijn elektriciteitsmarkten. Dan moeten ze wel gekoppeld zijn aan laadpunten die geschikt zijn voor Smart Charging.

Titel publicatie: De waarde van flexibel laden
Organisatie: Movares in opdracht van ElaadNL
Publicatiedatum: Juni 2016

‹ Naar overzicht