Nieuwe eisen voor cybersecurity laadpalen voor het eerst toegepast

Nieuws|Laatste update:

Nieuwe eisen ten aanzien van cybersecurity voor laadpalen, ontwikkeld door ElaadNL samen met ENCS, zijn door de provincie Noord-Brabant als eerste opgenomen in haar nieuwe aanbesteding voor laadpalen. Voldoen aan deze eisen is volgens de betrokkenen een belangrijke stap om tot veiligere laadpalen te komen.

Onlangs heeft provincie Noord Brabant een nieuwe aanbesteding uitgeschreven voor 1.240 laadpalen ten behoeve van elektrische auto’s. Daarin heeft zij op advies van netbeheerder Enexis en kennis- en innovatiecentrum ElaadNL de nieuwste cybersecurity eisen aan de laadpalen opgenomen.

Het belang van goede cybersecurity bij laadinfrastructuur neemt toe naarmate het laden van auto’s meer en meer via Smart Charging gestuurd kan plaatsvinden. Juist nu de aantallen elektrische auto’s nog relatief gering zijn, kunnen stappen gezet worden om de veiligheid goed te regelen. Harm van den Brink (IT Architect Smart Grids & EV bij ElaadNL) licht toe: ‘Je kunt het vergelijken met het verkeer in de beginjaren van de auto. Toen er nog weinig auto’s waren, was er ook weinig behoefte aan regels, borden, verkeerslichten en vangrails. Naarmate er meer auto’s op de weg kwamen, werd ook de vraag en de noodzaak naar regelgeving groter. Regelgeving om het verkeer in goede banen te leiden en veilig te houden. Hetzelfde geldt voor de laadinfrastructuur in Nederland. Nu is het aantal laadpalen nog laag, maar dat neemt in de komende jaren in rap tempo toe. Op termijn vertegenwoordigen de auto’s die gelijktijdig laden een vermogen dat vergelijkbaar is met dat van enkele grote elektriciteitscentrales. Dat alles wordt via Smart Charging gestuurd. Het is dan ook belangrijk om hierbij de cyberveiligheid nu al goed te regelen.’

‹ Naar overzicht