©Waterschap Rivierenland

TNO: grootschalig duurzaam bouwen met elektrisch materieel is mogelijk bij dijkversterking

Nieuws|Laatste update:

Emissieloos bouwen is op grote schaal mogelijk. Dat concludeert TNO in een onderzoek naar een dijkversterkingsproject van Waterschap Rivierenland. In 2023 startte de uitvoering van dijkversterking Tiel-Waardenburg. Bouwcombinatie Mekante Diek (red. Ploegam, Van Oord, Dura Vermeer) voert deze dijkversterking uit in opdracht van Waterschap Rivierenland. Het is het eerste grootschalige bouwproject in Nederland dat bijna volledig elektrisch wordt uitgevoerd. TNO onderzocht de efficiëntie en de impact op duurzaamheid van dit project in de afgelopen 2 jaar.

40 stuks elektrisch bouwmaterieel
Waterschap Rivierenland daagde de markt bij de aanbesteding in 2020 uit om een zo groot mogelijk emissiereductie te realiseren. Mekante Diek reageerde daarop door het dijkversterkingsproject grotendeels emissieloos uit te voeren met zo’n 40 machines met merendeels verwisselbare, oplaadbare accupakketten. Van vrachtwagens tot trekkers en kranen, maar ook asfaltsets en heistellingen.

De realisatie startte in april 2023. Ook creëerde de bouwcombinatie samen met partner Betuwewind, een lokale burgercoöperatie voor windenergie, het eerste XL-snellaadplein van Europa: WattHub. Hier wordt met 3 windmolens en zonnepanelen energie opgewekt. WattHub ligt dichtbij de dijkversterkingslocatie in Geldermalsen.

Geen uitstoot 
Mekante Diek gaf TNO opdracht om de operationele efficiëntie en duurzaamheidsimpact van zero emissiematerieel van Mekante Diek te onderzoeken, in combinatie met het laadplein van WattHub. Daarbij is zero emissiematerieel vergeleken met conventioneel – diesel aangedreven – materieel in verschillende leeftijdscategorieën; oud, middelbaar en modern. Het project bespaart ruim 1.190 ton CO2 en 3.260 kilogram aan stikstof per jaar.

Voor het opladen van het materieel wordt 100 procent groene stroom gebruikt, ruim 90 procent is daarvan direct afkomstig uit de windmolens. Zo wordt netcongestie tegengegaan.

Aanbeveling
Het onderzoek van TNO laat zien dat er sinds de start van de uitvoering grote stappen zijn gezet, maar er valt nog meer winst te behalen in de gehele keten. Een van de aanbevelingen is, kan er nog beter gekeken worden naar laadschema’s en het energieverbruik van de machines? Door hier meer op te focussen kan er nog efficiënter gewerkt worden met elektrisch materieel.

De onderzoeksresultaten onderstrepen dat emissieloos bouwen op grote schaal mogelijk is. Ook de interesse hiervoor groeit. Dit beaamt projectdirecteur Jules Janssen (Mekante Diek): 'Er zijn grote stappen gezet in emissieloos bouwen de afgelopen jaren en de ontwikkelingen gaan snel. Er liggen zeker nog uitdagingen, maar we zijn blij dat de resultaten van dit onderzoek laten zien dat zoveel mogelijk emissieloos werken loont.'

Peter Lobbezoo, programmamanager HWBP bij Waterschap Rivierenland complimenteert de bouwcombinatie voor hun aanpak. 'Mekante Diek heeft tijdens de aanbesteding onze doelen en ambitie op aansprekende wijze ingevuld door maximaal in te zetten op emissieloze uitvoering. Dit heeft onze verwachtingen overtroffen. Het tonen van ondernemerschap op het gebied van emissieloos materieel op dit project heeft bijgedragen aan het versnellen van de transitie naar emissieloos bouwen.'

‹ Naar overzicht