©ARN

Nederlands wagenpark veroudert tot recordhoogte

Nieuws|Laatste update:

In Nederland bereikten afgedankte auto’s eind 2024 een gemiddelde leeftijd van 20 jaar, een stijging ten opzichte van 19,7 jaar in 2023. Volgens ARN-directeur Paul Dietz is deze historische mijlpaal vooral het gevolg van de trend dat autobezitters steeds langer doorrijden met hun voertuigen, mede door betere kwaliteit en hogere kosten van nieuwe auto’s.

Sterke verouderingstrend zet door
De leeftijd waarop auto’s worden afgedankt in Nederland is de afgelopen decennia gestaag toegenomen. Bij de oprichting van Auto Recycling Nederland (ARN) werden voertuigen gemiddeld na 13,6 jaar afgeschreven. Deze leeftijd steeg naar 15 jaar rond 2003 en bereikte 17,5 jaar in 2014. Met het passeren van de 20-jaarsgrens in 2024 zet deze trend zich verder door.

Deze ontwikkeling heeft meerdere oorzaken. De verbeterde kwaliteit van moderne voertuigen zorgt ervoor dat ze technisch langer meekunnen. Daarnaast maken stijgende prijzen van nieuwe auto’s, onzekerheid over de transitie van brandstof naar elektrisch en verschillende belastingregels het volgens ARN aantrekkelijker om bestaande voertuigen langer te blijven gebruiken.

Nederland rijdt langer door dan buurlanden
Opvallend is dat de gemiddelde leeftijd van het gehele Nederlandse wagenpark, nu bijna 12 jaar, aanzienlijk verschilt van de leeftijd bij afdanking. Nederland heeft in vergelijking met omringende landen relatief oude auto’s op de weg.

In onze buurlanden is het wagenpark gemiddeld jonger: België (9,9 jaar), Duitsland (10,3 jaar), Frankrijk (11,2 jaar) en Denemarken (9,6 jaar). Luxemburg spant de kroon met het jongste autopark van Europa, met een gemiddelde leeftijd van slechts 8 jaar.

‹ Naar overzicht