©VDL

Video van de week | Eindhoven maakt kennis met nieuwe generatie elektrische bussen

Video's|Laatste update:

Hermes heeft in Eindhoven de splinternieuwe nieuwe generatie elektrische bussen gepresenteerd. Met de inzet van de eerste 32 van in totaal 64 nieuwe Citea’s van VDL Bus & Coach heeft Hermes in Noord-Brabant de primeur. 

Brainport-pakket
De bussen die Hermes inzet in regio Zuidoost-Brabant zijn voorzien van allerlei technologische specificaties, waaronder het zogenaamde Brainport-pakket; hiertoe behoren veiligheidssystemen zoals Forward Collision Warning en een Blind Spot Detection systeem.

Door de volledig elektrische aandrijflijn, waarbij batterijpakketten in de vloer liggen en de motoren in de wielen zijn geïntegreerd, is er ruimte voor maximaal 92 passagiers aan boord van deze nieuwe bussen. 

Volledig uitstootvrije vloot
Martijn Mentink, regiodirecteur van Hermes: 'Met deze nieuwe zero emissie-stadsbussen zetten wij de volgende stap naar een volledige uitstootvrije vloot in Zuidoost-Brabant. De ontwikkeling past ook volledig in de visie van de opdrachtgever van het openbaar vervoer, de provincie Noord-Brabant. Het is goed nieuws voor zowel hen alsook de inwoners van onze regio. Het past naadloos bij de doelstelling om in 2030 volledig uitstootvrij busvervoer te kunnen bieden.'

Hermes gaat haar nieuwe bussen inzetten op de stadslijnen in Eindhoven en de naastliggende gemeenten. Het bedrijf nodigt Eindhovenaren uit om het comfort van de nieuwe bussen uit te proberen. Via een speciaal ingerichte webpagina kan er een gratis ‘Zero Emissie dalurendagkaart’ worden aangevraagd. Hiermee kan er voorbij de ochtendspits vanaf 9 uur 1 dag gratis met de bus gereisd worden. Deelnemende lijnen zijn stadslijnen 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 12, 14, 15, 16, 17 en 114. De actie loopt tot en met eind juni.

Later dit jaar volgen de volgende 32 nieuwe bussen die Hermes heeft besteld. Deze streekbussen zullen grotere afstanden kunnen afleggen en daardoor zichtbaar gaan zijn buiten Eindhoven.

‹ Naar overzicht