Techniek publieke laadpalen

In Nederland zijn alle publieke laadpunten met eenzelfde type laadpas te gebruiken, zijn ze 24 uur per dag en 7 dagen per week openbaar toegankelijk, is er allerlei data beschikbaar voor bijvoorbeeld verrekening, diverse apps en navigatiesystemen en zorgt het Open Charge Point Protocol (OCCP) voor een universele taal tussen de laadpaal en de backoffice. In de back-office kan men zien of een laadpunt in gebruik is, hoeveel energie er wordt geladen en of een laadpunt een storing heeft.

Vier verschillende oplaadmethodes
Voor het laden van elektrische auto’s zijn er vier verschillende oplaadmethodes. Drie van de vier oplaadmethodes werken met ‘gewone’ wisselstroom die uit het stopcontact komt, mode 4 werkt met gelijkstroom. De vier verschillende oplaadmethodes zijn:

  • Mode 1 is laden met een gewoon stopcontact van 220 Volt met maximaal 10 Ampère. Dit wordt voor het opladen van elektrische auto’s in principe niet gebruikt, omdat er geen stroombegrenzer op zit die de belasting op het netwerk beperkt.
  • Mode 2 is laden met een vaste stroombegrenzer. Dit gebeurt meestal aan een gewoon stopcontact of via een laadpaal thuis. In de meegeleverde kabel bij de auto is doorgaans een kastje met een stroombegrenzer ingebouwd. Mode 3 is gecontroleerd laden. Er vindt communicatie plaats tussen de auto en de lader en pas als er een geschikte laadstroom is ‘afgesproken’ tussen de auto en de oplaadpaal wordt er spanning op het stopcontact gezet. In Nederland zijn verreweg de meeste laadpunten voorzien van een type 2-contactdoos (zie verschillende type stekkers) en gebeurt opladen via de mode 3-techniek.
  • Mode 4 is laden met gelijkstroom. De oplaadpaal staat in direct contact met de autobatterij en bepaalt zelf het gehele laadproces. Omdat het elektriciteitsnetwerk wisselstroom levert, zit er in de laadpaal een omvormer. Bij mode 1, 2 en 3 zit de omvormer in de auto zelf.

Verschillende type stekkers
Naast de verschillende laadmethodes zijn er ook diverse stekkers, de belangrijkste stekkers voor Nederland zijn:

  • Mennekes-stekker (Type 2): de type 2-stekker staat ook wel bekend als de Mennekes-stekker, vernoemd naar het Duitse bedrijf dat de stekker heeft ontworpen. Door de Europese Commissie is deze stekker aangewezen als standaard voor het opladen van elektrische auto’s. Het grote voordeel is dat er met deze stekker zowel in 1-fase (wat uit het stopcontact bij je thuis komt) als 3-fase (krachtstroom) geladen kan worden. Onder meer de Tesla Model S, Renault Zoe, Volvo V60 en de BMW i3 hebben dit type aansluiting.
  • Chademo-stekker: de Chademo-stekker is in Japan ontwikkeld en werkt alleen met gelijkstroom. Chademo is in Nederland de standaard voor snelladen, waarmee de auto in een half uur volgeladen kan worden.
  • Combo-stekker: de combo-stekker wordt de nieuwe standaard in Europa vanaf 2017. Met deze stekker kan men zowel met wissel- als gelijkstroom de auto opladen. De Mennekes-stekker past binnen deze nieuwe standaard, de Chademo-aansluiting echter niet. Daarvoor wordt momenteel een oplossing gezocht, zodat mensen hun auto’s met Chademo-aansluiting kunnen blijven snelladen.

Laadpas
Voor het opladen van een elektrische auto bij de vele tienduizenden publieke laadpunten heeft men in de meeste gevallen een laadpas nodig. Er zijn meerdere aanbieders van laadpassen en logischerwijs ook meerdere typen abonnementen. Meer informatie hierover kan men bij de verschillende commerciële aanbieders verkrijgen.