©Mercedes-Benz

Nieuws in 1 minuut | smart #1 Pro gelanceerd, nieuwe langeafstandstruck Mercedes-Benz en Fastned haalt kapitaal op

Nieuws in 1 minuut|Laatste update:

Mercedes-Benz Trucks presenteert batterij-elektrische langeafstandstruck eActros 600
Mercedes-Benz Trucks heeft de productieversie onthuld van zijn eerste batterij-elektrische langeafstandstruck. Dankzij de hoge accucapaciteit van meer dan 600 kilowattuur – vandaar de typeaanduiding 600 – en een nieuwe, efficiënte elektrische aandrijfas die in eigen huis is ontwikkeld, heeft de eTruck een actieradius van 500 kilometer zonder tussentijds laden. Dit betekent dat de eActros 600 meer dan 1.000 kilometer per dag kan afleggen. Tussentijds laden tijdens de wettelijk verplichte chauffeurspauzes – zelfs zonder megawatt laden – maakt dit mogelijk. Zo’n 60 procent van de langeafstandsritten van truckklanten in Europa is  korter dan 500 kilometer, dus de laadinfrastructuur bij het depot en bij de laad- en lospunten is hiervoor volgens het bedrijf voldoende. De verkoopstart van de eTruck is nog dit jaar. De serieproductie staat gepland voor eind 2024. Naast de trekker-oplegger zal Mercedes-

smart lanceert smart #1 Pro
smart breidt zijn #1 portfolio uit met een instapmodel: de smart #1 Pro. Met deze aanvulling zullen in Nederland in totaal 6 #1-uitvoeringen beschikbaar zijn.  De #1 Pro onderscheidt zich van de overige modellen met een batterij van 49 kilowattuur, die iets kleiner is dan die van de Pro+ en de andere uitvoeringen. Door de kleinere batterij is de nieuwkomer minstens 5.000 euro lager geprijsd dan de andere #1-modellen en daarmee interessant voor een nieuw klantsegment. Halverwege dit najaar doet de #1 Pro zijn intrede in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Zwitserland. In het voorjaar van 2024 zal deze uitvoering geleidelijk op andere Europese markten worden gelanceerd. In Nederland zal dat naar verwachting begin volgend jaar zijn.

Benz Trucks direct na de introductie ook kippervarianten van de eActros 600 produceren, waardoor klanten meer toepassingsmogelijkheden in het volledig elektrische transport krijgen. Momenteel wordt een vloot van circa 50 prototypen samengesteld, die in een volgende stap ook naar de eerste klanten zullen gaan voor praktijktests.

Fastned haalt ruim 30 miljoen euro op met nieuwe obligaties
Fastned heeft 30,4 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van nieuwe obligaties. Naast nieuwe obligaties hebben investeerders 3,5 miljoen euro aan investeringen uit eerdere uitgiftes verlengd. Het totaal uitgegeven bedrag in deze ronde komt hierdoor uit op 33,9 miljoen euro. De obligaties hebben een coupon van 6 procent en een looptijd van 5 jaar. Deze 13e ronde in het obligatieprogramma brengt het totale uitstaande bedrag aan investeringen opgehaald bij particuliere beleggers op meer dan 163 miljoen euro. ‘Onze groeiende community van investeerders speelt een belangrijke rol in de uitbreiding van Fastned's netwerk nu we langetermijntenders en drukbezochte locaties in heel Europa blijven binnenhalen. Elk nieuw station brengt ons dichter bij ons doel van 1.000 stations tegen 2030’, aldus Victor van Dijk, chief financial officer Fastned.

Renault Group, Volvo Group en CMA CGM GROUP bundelen krachten voor nieuwe elektrische bestelwagens
Renault Group, Volvo Group en CMA CGM bundelen hun krachten om een voortrekkersrol in te nemen met een nieuwe generatie volledig elektrische bestelwagens en bijbehorende diensten. Renault Group en Volvo Group tekenen bindende overeenkomsten voor de oprichting van een nieuwe onderneming met een 50-50 procent belang en elk met het plan 300 miljoen euro te investeren in de komende 3 jaar. CMA CGM ondertekent een niet-bindende intentieverklaring met Renault Group en Volvo Group om toe te treden tot de nieuwe onderneming en investeert 120 miljoen euro via PULSE, haar Energiefonds dat zich richt op het versneld CO2-vrij maken van de transport- en logistieke sectoren. De oprichting van het nieuwe bedrijf staat begin 2024 gepland, afhankelijk van alle wettelijke goedkeuringsprocessen. Het toekomstige bedrijf zal opereren onder een eigen identiteit en zal gevestigd zijn in Frankrijk.

‹ Naar overzicht