Het nieuws in 1 minuut | maandag 7 december – zondag 13 december 2015

Nieuws in 1 minuut|Laatste update:

Franse minister wil competitie voor elektrische auto van minder dan 6.500 euro De Franse duurzaamheidsminister Ségoléne Royal wil een competitie organiseren die moet leiden tot de productie van elektrische auto voor minder dan 6.500 euro. De minister stelt voor om ingebouwde batterijen te vervangen door een keten van ‘tankstations’ door het hele land, waar mensen hun lege batterij kunnen vervangen voor een opgeladen variant. Wanneer het nieuwe Franse initiatief van start moet gaan is vooralsnog onbekend.

Vlaanderen wil 5.000 extra publieke oplaadpunten tot 2020 In de komende 5 jaar moeten er in Vlaanderen 5.000 extra publieke oplaadpunten verschijnen. Vijf steden (Antwerpen, Hasselt, Leuven, Sint-Truiden en Mechelen) hebben hiertoe al voorbereidingen getroffen via het proefproject Evora. Bij deze steden kunnen inwoners vanaf nu een laadpaal aanvragen. Stadsbewoners moeten uiteindelijk binnen 250 meter een laadpunt kunnen vinden. Zoals bekend komt er in Vlaanderen ook een aanschafsubsidie voor elektrische voertuigen. Komend jaar bedraagt die 5.000 euro. Vlaanderen wil in 2020 60.000 elektrische auto’s herbergen.

Websupermarkt Picnic bestelt 16 elektrische auto’s De Nederlandse websupermarkt Picnic groeit zo snel, dat volgens de Telegraaf de huidige leverancier van elektrische voertuigen de vraag niet kan bijhouden. Om die reden heeft Picnic aangeklopt bij een Italiaanse fabrikant. Deze zal binnen 2 maanden de voertuigen uitleveren. Tot op heden bezorgt Picnic enkel in Amersfoort, maar binnenkort zal ze ook in een tweede – nog bekend te maken – stad beginnen.

Volkswagen bestempeld elektrisch rijden tot speerpunt De ‘dieselgate’ draagt er aan bij dat Volkswagen haar ambities bijstelt en wél ten gunste van elektrisch rijden. Bestuursvoorzitter Matthias Müller stelt in het Duitse blad Stern dat alle zaken rond de dieselgate eind 2016 afgehandeld moeten zijn en dat het bedrijf niet langer de grootste autofabrikant ter wereld “moet” zijn. Müller wil het concern omtoveren tot een mobiliteitsbedrijf met elektrisch rijden als speerpunt.

‘Prijs lithium-ionbatterijen daalt 50 procent in komende 5 jaar’ De Amerikaanse bank voor investeerders Lazard stelt dat de prijs van lithium-ionbatterijen met 50 procent daalt in de komende 5 jaar. Dit zou het gevolg zijn van nieuwe generaties batterijen. De prijsdaling zou volgens Lazard ook leiden tot een versnelde uitrol van elektrisch vervoer en opslagsystemen voor zonne-energie.

Rotterdam schrijft wedstrijd uit voor meest duurzame chauffeur Rotterdam organiseert vanaf januari 2016 de wedstrijd ‘De beste chauffeur van Rotterdam’. Gedurende de voorrondes die in de dagelijkse (rij)praktijk plaatsvinden, wordt een groep van beste chauffeurs van verschillende bedrijven geselecteerd. Deze strijden tijdens een wedstrijddag in juli 2016 om de titel ‘Beste chauffeur van Rotterdam.’ In de voorrondes wordt het rijgedrag van de chauffeurs gemonitord door een app die gekoppeld is aan het in-carsysteem van de vracht- of bestelwagen. De chauffeur wordt met deze app geadviseerd en gestimuleerd zijn rijgedrag (nog verder) te verbeteren.

‹ Naar overzicht