©Pavel Kavalenkau | Dreamstime.com

‘Onderhoudsmarkt elektrische fietsen 217 miljoen euro waard’

Nieuws|Laatste update:

De jaarlijkse onderhoudsmarkt voor elektrische fietsen is gegroeid tot een omvang van 217 miljoen euro. Slechts 7 procent van de eigenaren van elektrische stadsfietsen laat geen onderhoud uitvoeren aan de fiets. Dit alleds blijkt uit de derde editie van de E-bike Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 5.000 Nederlanders.

39 euro per jaar
De gemiddelde onderhoudskosten voor elektrische fietsen bedragen 39 euro per jaar. De totale jaarlijkse onderhoudsmarkt komt uit op 217 miljoen euro. De reparatie aan de batterij kost gemiddeld het meeste: 76 euro). Op ruime afstand volgt de basisonderhoudsbeurt (48 euro). De onderhoudskosten voor verlichting (9 euro) en remmen (19 euro) zijn het laagste.

De basisonderhoudsbeurt neemt 63 procent van de jaarlijkse omzet in beslag. De totale uitgaven aan basisonderhoud zijn daarmee het hoogste in vergelijking met andere soorten onderhoud. Op afstand volgen reparaties aan de accu (11 procent) en banden (10 procent) van de fiets. Alle andere vormen van onderhoud, zoals motorreparaties, remreparaties, verlichting, keuringen en ander onderhoud, vertegenwoordigen samen 16 procent van de onderhoudsmarkt.

70 procent
7 op de 10 van de elektrische stadsfietsen gaat naar een fietsenwinkel voor onderhoud.

Minder vaak voert de fabrikant (11 procent), de eigenaar (10 procent) of een particulier (2 procent) het onderhoud uit. In 7 procent van de gevallen vindt er geen onderhoud plaats aan de elektrische stadsfiets.

‹ Naar overzicht