©SHARENOW

23 procent meer deelauto’s in Nederland, bijna helft elektrisch

Nieuws|Laatste update:

Het aantal deelauto's in Nederland is dit jaar met 23 procent gegroeid: van 6.442 in 2022 naar 7.920 voertuigen nu. 48 procent van deze deelauto’s is elektrisch. Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek van CROW-KpVV.

Grote steden
Autodelen is nog een nichemarkt, maar er zit beweging in. In het Landelijk Reizigersonderzoek 2022 bleek dat het aantal autodelers – landelijk gemiddeld – in 1 jaar tijd is gestegen van 4 naar 7 procent.

In grote steden zoals Utrecht en Amsterdam ligt dit percentage nog hoger.

Top 10 gemeenten
De top 10 van aantallen deelauto’s per gemeente in 2023 ziet er hetzelfde uit als in 2022. Alleen is in enkele gevallen de positie op de lijst veranderd. Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag voeren in dezelfde volgorde de ranglijst aan. Eindhoven en Nijmegen zijn opgeklommen naar respectievelijk plek 5 en 6.

4 categorieën

Het onderzoek van CROW-KpVV laat de ontwikkelingen zien in 4 categorieën deelauto's in Nederland: roundtrip, community based, free-floating en keyless peer-to-peer autodelen.  

 • roundtrip: de gebruiker brengt de deelauto terug naar de plek waar het voertuig is opgehaald.
 • free-floating: de gebruiker mag de deelauto achterlaten op de plaats van bestemming binnen het servicegebied. 
 • community based: een vaste groep gebruikers deelt één of meerdere deelauto's die een gesloten pool vormen.
 • keyless peer-to-peerhet delen van een privéauto met anderen via een platform. Keyless maakt de fysieke overdracht van de autosleutel overbodig. 

Elektrificatie
Bijna de helft van alle deelauto’s in de onderzochte categorieën is elektrisch. Dit aandeel is met 38 procent flink gestegen ten opzichte van 2022. Het tempo van elektrificering ligt daarmee fors hoger dan in het Nederlandse wagenpark.

Gekeken naar de mate van elektrificatie van deelauto’s ziet de top 10 van gemeenten met het hoogste aandeel deelauto’s er als volgt uit:

 1. Eindhoven
 2. Nijmegen
 3. Amsterdam
 4. Den Haag
 5. Utrecht
 6. Groningen
 7. Rotterdam
 8. Amersfoort
 9. Haarlem
 10. Leiden

Elektrificatie van het wagenpark is niet alleen te zien in de grote steden, maar ook in de weinig stedelijke en niet stedelijke gebieden, bijvoorbeeld in Eemsdelta, Woensdrecht en Lochem waar het volledige wagenpark van deelauto’s elektrisch is. 

‹ Naar overzicht