©KU Leueven

Zonneauto KU Leuven wint World Solar Challenge in Australië

Nieuws|Laatste update:

Het Innoptus Solar Team van de KU Leuven heeft de World Solar Challenge in Australië gewonnen. Het studententeam heeft daarmee zijn wereldtitel voor zonneauto’s met succes geprolongeerd. De World Solar Challenge vond in verband met de coronapandemie voor het laatst in 2019 plaats, toen de Belgische studenten ook al wonnen.

Foutloze editie
Na 15 maanden werken aan de zonnewagen Infinite, kwamen de Leuvenaren als eerste over de finish in Adelaide.

De ingenieursstudenten hebben er een foutloze editie op zitten. Ze startten na de kwalificatieronde als tweede, maar al in het eerste uur van de wedstrijd konden ze het team uit Aken achter zich laten. De leiderspositie werd tot aan de finish verdedigd en vastgehouden.

Bosbranden
Het team moest wel een flink aantal uitdagingen doorstaan. Ze werden geconfronteerd met rookvorming door naburige bosbranden waardoor minder zonne-energie binnenkwam dan verwacht. De ingenieursstudenten moesten hun strategie hierop aanpassen.

‘We zijn als eerste aangekomen in Adelaide en dat is omdat we onze eigen strategie 3.000 kilometer lang hebben gevolgd’, ​stelt Cedric Verlinden, teammanager bij het Innoptus Solar Team. 'We hebben op een aantal elementen moeten inspelen: er waren bushfires onderweg waardoor er minder inkomend vermogen was, andere zaken zoals wolken en het weer dat constant veranderde, maar we hebben onze strategie kunnen aanhouden en steeds kunnen anticiperen en dat zorgt ervoor dat we nu als eerste over de streep komen hier in Adelaide. Daarenboven stak er de laatste dagen een wind op. Door onze innovatieve vin kon de Infinite op snelheid blijven.’

Nederlanders
De Nederlanders waren dit jaar runner-up met een tweede plaats voor Solar Team Twente en een derde plaats voor het Brunel Solar Team van TU Delft.

‘Solar Team Twente heeft het ons absoluut niet makkelijk gemaakt’, ​stelt Pauline Vanvuchelen, verantwoordelijk voor de marketing bij het Innoptus Solar Team. ‘We hebben echt tot op het einde superhard ons best gedaan om minuten voor te blijven en dat is ons gelukt. De vin was ons geheim wapen en daarmee hebben we het supergoed gedaan.’

‹ Naar overzicht