©Green Maritime Coalition

Noordelijke maritieme sector wil met Green Maritime Coalition koploper in groene schepen worden

Nieuws|Laatste update:

De maritieme sector in Noord-Nederland heeft tijdens het eerste symposium van de Green Maritime Coalition de resultaten gepresenteerd van het project Groen en Digitaal Maritiem Innovatie Ecosysteem Noord-Nederland (GDMIEN-NL).

Voortouw nemen
Vanuit dit innovatie-ecosysteem wil de Noord-Nederlandse maritieme maakindustrie het voortouw nemen in de transitie naar verduurzaming van zeeschepen en de versterking van de internationale koploperpositie van Noordelijke werven, co-makers en technologie-ontwikkelaars.

De ‘Green Maritime Coalition’, opgericht op initiatief van de Groninger Maritime Board en Conoship International, wil vooroplopen in de transitie naar grootschalige emissieloze scheepvaart en gedigitaliseerde scheepsbouw. De nieuwe samenwerkingsstructuren die zijn ontwikkeld in het GDMIEN-NL-project zijn nodig voor het (door)ontwikkelen van 4 technologieën voor de overgang van fossiele naar duurzame energie in de scheepvaart en implementeren van digitale scheepsbouw procestoepassingen.

Maritiem Innovatie Ecosysteem
In het GDMIEN-NL project hebben 21 bedrijven, kennisinstellingen en technologieontwikkelaars samen het innovatie-ecosysteem gecreëerd voor de Green Maritime Coalition vanwaaruit nieuwe samenwerkingsstructuren worden ontwikkeld. Samenwerking is nodig om de technologie te realiseren en toe te gaan passen voor de innovatieve ‘groene’ scheepvaart en gedigitaliseerde scheepsbouw. De nieuwe samenwerkingsstructuren worden ontwikkeld rond de volgende 4 technologieën:

  • Volledig elektrische aandrijving op hernieuwbare redox flow-batterijtechnologie
  • 30-meter VentoFoils XL met windvoortstuwing voor schepen
  • Varen op waterstof (H2) door ‘marinisering’ van brandstofcellen van 300 tot 3.000 kilowatt
  • CO2-afvang- en vervloeiings-installaties op schepen.
‹ Naar overzicht