Publicatie van de maand | Twee derde Nederlanders vindt dat overheid CO2-uitstoot verkeer moet terugdringen

Publicatie van de maand|Laatste update:

Twee derde van de Nederlanders vindt dat de overheid de CO2-uitstoot van het auto- en vrachtverkeer moet terugdringen. 1 op de 10 Nederlanders vindt dit zelfs essentieel. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

Belang samenleving groter
53 procent van de Nederlanders vindt stimuleringsbeleid voor elektrische auto’s vanuit de overheid belangrijk voor de samenleving. Men vindt het per saldo belangrijker voor de samenleving dan voor hun eigen leven.

Gevraagd naar het mogelijke effect van dit beleid blijkt 42 procent te denken dat dit beleid positief gaat werken, 14 procent verwacht een negatief effect. 44 procent van de Nederlanders heeft een neutraal oordeel of weet het niet.

Onduidelijkheid over eerlijkheid
Veel Nederlanders hebben geen uitgesproken mening over de eerlijkheid van dit beleid: 53 procent van hen antwoord namelijk ‘neutraal’ of ‘weet niet’. Degenen die wel een oordeel hebben vinden iets vaker dat dit beleid oneerlijk (25 procent) is dan eerlijk (22 procent).

De helft van de Nederlanders denkt niet dat het de overheid lukt om dit beleid in te voeren en te handhaven. Een derde van de bevolking denkt dat dit wel gaat lukken.

Politieke verschillen
Interesse in het probleem, het belang om dit nu aan te pakken en relevantie voor de samenleving is ongeacht politieke voorkeur breed gedragen in de samenleving. Kiezers van GroenLinks en Partij voor de Dieren vinden dat het vaakst ‘essentieel’, maar ook kiezers van coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie vinden dit in meerderheid belangrijk. PVV- en JA21-kiezers vinden het als enige niet zo belangrijk.

Leeftijd en opleiding maken verschil
Een jonge leeftijd, hoge opleiding en het overwegen van een elektrische auto zijn factoren die meespelen. Deze groepen Nederlanders zien vaker het belang voor de samenleving. Zij zien meer de noodzaak dat het nu ingevoerd moet worden. Bovendien denken zij vaker dat het stimuleringsbeleid effect gaat hebben op het probleem, waar zij ook meer interesse in hebben.

Daarnaast hebben mannen een meer uitgesproken mening dan vrouwen. Zij vinden het beleid vaker eerlijk én oneerlijk en schatten het effect positiever én negatiever in.

Onderzoek raadplegen
Het onderzoek van I&O Research vond plaats 1.046 respondenten. De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde Nederlandse inwoners (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken.

Het onderzoek is hier te downloaden.

‹ Naar overzicht