©Fiat

Huur van elektrische auto’s in het buitenland meer dan verdubbeld

Nieuws|Laatste update:

Het aantal Nederlanders dat dit jaar voor zijn vakantie een elektrische of hybride auto’s huurde op hun vakantiebestemming is meer dan verdubbeld. Uit cijfers van autoverhuur vergelijkingssite EasyTerra komt een groei van 126 procent naar voren. Verder blijkt uit de data dat het huren van een elektrische auto sinds vorig jaar goedkoper is geworden dan een niet-elektrische auto.  

2,4 procent
Sinds 2018 is het totaal aantal verhuurde elektrische auto’s met 1.079 procent gestegen. Ondanks deze enorme groei, is dit jaar slechts 2,4 procent van alle verhuurde auto’s elektrisch of hybride. In 2018 was dit nog maar 0,1 procent.  

'We verwachten dat de groei in de verhuur van elektrische auto’s de komende tijd alleen maar verder blijft stijgen', aldus Tjeerd Kramer eigenaar en oprichter van EasyTerra. 'Het aanbod aan elektrische auto’s blijft groeien. Daarbij komt er meer vraag vanuit Nederlanders die thuis gewend zijn aan elektrisch rijden. Het lijkt echt een combinatie van meer aanbod en een hogere vraag, waarbij vooral het aanbod de groei stimuleert.'

Bij autoverhuurwebsite HolidayCars.com wordt dezelfde trend waargenomen. Directeur Michel Houthoff: 'Uit de data van ons platform blijkt dat dit jaar 135 procent meer elektrische of hybride auto’s worden verhuurd in vergelijking met vorig jaar. In vergelijking met 2018 is er een forse stijging te zien van 1.242 procent.'

Zweden en Noorwegen
Dit jaar is in Zweden bijna 1 op de 6 huurauto’s elektrisch of hybride, blijkt uit de cijfers van EasyTerra. Het Scandinavische land heeft hiermee het hoogste percentage elektrische of hybride huurauto’s. Op de tweede plaats staat buurland Noorwegen waar bijna 1 op de 7 huurauto’s elektrisch of hybride is. Bij de meest populaire vakantiebestemmingen onder Nederlanders, zoals Frankrijk, Italië, Spanje en Griekenland ligt het percentage elektrische auto’s tussen de 0,8 en de 5,4 procent. Frankrijk ligt hierbij voorop en Griekenland achterop.

Opvallend is dat het gemiddelde tarief voor het huren van een elektrische auto de afgelopen 2 jaren lager ligt dan een niet-elektrische auto. Zo is een elektrische auto dit jaar ongeveer 45 euro goedkoper, wanneer er gehuurd wordt voor een gemiddelde huurperiode van 8 dagen. In 2021 was de elektrische auto nog duurder dan de niet-elektrische auto, met een verschil van ongeveer 16 euro op basis van 8 dagen.

Elektrische Fiat 500 favoriet
In de afgelopen 5 jaar is de elektrische Fiat 500 de meest verhuurde elektrische auto. Deze wordt gevolgd door de Toyota Yaris. De Polestar 2 staat op de derde plaats. Dit jaar is echter de Toyota Yaris uit de top 3 verstoten en heeft plaats gemaakt voor de Volkswagen Id.

‹ Naar overzicht