©Matyas Rehak | Dreamstime.com

Nederlandse overheid gaat samenwerken met Zuid-Koreaanse autofabrikanten Kia en Hyundai

Nieuws|Laatste update:

Nederland gaat een samenwerking aan met de Zuid-Koreaanse automerken Kia en Hyundai. Samen gaat men kijken wat er mogelijk is om auto’s nog veiliger en duurzamer te maken.

Nieuwe functies
Nederlandse gemeenten, provincies en het Rijk hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het beschikbaar maken van mobiliteitsdata. Denk bijvoorbeeld aan informatie over waar scholen staan, waar milieuzones starten en wat de snelheidslimieten zijn voor allerlei wegen. Omdat Nederland die data zo goed op orde heeft, gaan Kia en Hyundai in Nederland nieuwe functies lanceren. De autofabrikanten zullen die functies ontwikkelen, Nederland kan wel meedenken over wat er gewenst is om auto’s veiliger en duurzamer te maken.

Zo gaan Kia en Hyundai de data van de matrixborden boven snelwegen gebruiken om weggebruikers te informeren over de actuele maximumsnelheden en de afsluiting of openstelling van rijstroken. Ook zullen de fabrikanten de in Nederland beschikbare data gebruiken om de auto’s waarschuwingen te laten geven voor naderende ambulances en bij het naderen van schoolzones. Verder wordt onderzocht of de batterij van een elektrische auto als tijdelijke opslaglocatie kan worden gebruikt bij de stroomvoorziening van huizen. Daarnaast wordt gekeken of en hoe er in auto’s een systeem kan worden gebouwd waardoor deze zichzelf kan aanmelden om toegang te krijgen tot een beperkt toegankelijk gebied. Zodat bijvoorbeeld een paaltje automatisch naar beneden gaat als nood- of hulpverkeer erdoorheen moet.

Handschoen oppakken
Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat over de samenwerking: 'Een auto die piept als je achteruitrijdt en te dicht bij een boom komt. Een auto die alarm slaat als je je gordel niet om hebt. Onze auto’s zorgen er steeds meer voor dat we veilig van A naar B komen. Nederland heeft de informatie over onze wegen enorm goed op orde, en die data kunnen fabrikanten gebruiken om auto’s nóg veiliger en duurzamer te maken. Mooi om te zien dat Kia en Hyundai die handschoen graag oppakken, ik ben enorm benieuwd hoe auto’s hierdoor de komende jaren worden verbeterd.' 

De intentieverklaring is ondertekend in Zuid-Korea waar momenteel het evenement EVS37 plaatsvindt.

‹ Naar overzicht