©Enger Tsizikov | Dreamstime.com

Nieuw kabinet wil korting op motorrijtuigenbelasting handhaven, maar subsidies voor elektrische auto’s schrappen

Nieuws|Laatste update:

Het nieuwe kabinet van PVV, NSC, VVD en BBB wil de aanschaf van elektrische voertuigen blijven ondersteunen. Om die reden wordt de korting op de motorrijtuigenbelasting gehandhaafd. Het demissionaire kabinet kondigde afgelopen maand aan vanaf 2026 een korting van 40 procent op de motorrijtuigenbelasting te willen hanteren.

Einde subsidies
In het hoofdlijnenakkoord 'Hoop, lef en trots' stellen de nieuwe regeringspartijen ook oog te willen houden wordt voor ‘fossiele rijders’ en een eerlijke verdeling van de kosten tussen elektrische en fossiele rijders te willen doorvoeren. 'Verduurzaming van het wagenpark blijft gestimuleerd worden. De elektrische rijder gaat eerlijk bijdragen, om de opbrengsten op de lange termijn houdbaar te houden', aldus het hoofdlijnenakkoord.

Om die reden stoppen alle subsidies voor elektrisch rijden per 2025. Verder staat in het hoofdlijnen akkoord dat 'bezien wordt op welke manier het instellen van zero-emissiezones kan worden uitgesteld, onder andere om uitzonderingen voor bijvoorbeeld ondernemers landelijk te kunnen regelen (standaardiseren)'. De instelling van zero-emissiezones blijft daarbij een gemeentelijk besluit.

‹ Naar overzicht