
Amsterdam geeft elektrische rijders in proef beloning voor ontlasten stroomnet
Amsterdam zet een innovatieve stap in de richting van efficiënter en duurzamer elektrisch laden. In samenwerking met Equans, Deftpower en de ANWB start de gemeente een proefproject dat elektrisch rijden niet alleen slimmer, maar ook voordeliger maakt. Gedurende 6 maanden krijgen elektrische rijders in de hoofdstad de kans om bij 3.000 openbare laadpunten - verdeeld over 1.500 laadpalen- hun laadsessies flexibel te plannen, in ruil voor een financiële beloning.
Actief slim laden
Het project draait om ‘actief slim laden’, waarbij de beschikbare elektriciteit efficiënter wordt verdeeld. Wanneer een elektrische rijder de auto aansluit, kan deze via de ANWB-app de verwachte vertrektijd doorgeven. Op basis daarvan optimaliseert Equans het laadproces, waardoor piekbelasting op het elektriciteitsnet wordt verminderd. Dit helpt niet alleen om overbelasting te voorkomen, maar bevordert ook een duurzamer gebruik van energie, doordat laadsessies worden verplaatst naar momenten met een hogere beschikbaarheid van duurzame stroom.
Voor het eerst in Nederland kunnen elektrische rijders in de publieke ruimte direct financieel profiteren van slim laden. Door deel te nemen via de ANWB-app, ontvangen zij een cashback op hun laadkosten, waarmee zij direct beloond worden voor hun flexibiliteit. Deze innovatieve aanpak maakt het aantrekkelijk voor e-rijders om actief bij te dragen aan een beter gereguleerd stroomnet, terwijl zij zelf besparen op hun laadkosten.
Technologie als motor
Het project maakt gebruik van de geavanceerde software van Deftpower, die de slimme laadschema’s berekent en de financiële prikkel direct aan de e-rijders uitkeert. Deze technologie maakt het mogelijk om laadsessies automatisch te verschuiven naar gunstige momenten, zonder dat de gebruiker zelf actief hoeft in te grijpen. Dit vergemakkelijkt de overstap naar slim laden en toont aan hoe digitalisering kan bijdragen aan de energietransitie.
Kan slim laden daadwerkelijk bijdragen aan een stabieler elektriciteitsnet? Hoe ervaren e-rijders de nieuwe manier van laden? En hoeveel kunnen zij besparen? De antwoorden op deze vragen zullen niet alleen Amsterdam, maar ook andere steden in Nederland helpen om elektrisch rijden nog duurzamer en efficiënter te maken.