Foto van de week | KWS komt met ’s werelds eerste elektrische asfaltspreidmachine

Foto's|Laatste update:

VolkerWessels-onderneming KWS investeert in 100 procent elektrisch asfalteren met de eerste volledig elektrische asfaltspreidmachine.

Het bedrijf in wegenbouw is gestart met de voorbereidingen om ’s werelds eerste emissieloze asfaltspreidmachine in de loop van 2021 in te zetten. Naast de asfaltspreidmachine investeert KWS in een volledig elektrische drieroller-wals. Dit betekent dat het met toevoeging van beide machines aan het materieelpark volledig elektrisch asfalt kan verwerken. Daarmee zet de wegenbouwer een stap richting volledig emissieloos asfalteren. De investering in een elektrische asfaltspreidmachine en drieroller-wals past bij de ambitie van KWS om in 2030 een volledig CO₂-neutraal materieelpark te hebben. Op termijn is het doel een volledig elektrische en daarmee emissieloze asfaltset in te zetten. Zo werkt KWS aan zijn duurzaamheidsambitie: 100 procent circulaire infrastructuur. De elektrische asfaltspreidmachine en drieroller-wals worden in het nieuwe asfaltseizoen landelijkingezet.

De voorbereidingen voor de modificatie van een reguliere asfaltspreidmachine naar een elektrisch aangedreven machine zijn gestart. Onderdeel van deze voorbereidingen zijn een grondig technisch onderzoek en engineering om de ombouw te realiseren. Een van de jongste, reguliere asfaltspreidmachines van KWS is daarvoor naar binnen gereden in de werkplaats. Na afronding van het onderzoek zal begin 2021 een nieuwe asfaltspreidmachine worden omgebouwd tot een volledig emissieloze machine, uitgerust met een batterijpakket in plaats van een dieselmotor. Daarna volgt ook een volledig elektrische drieroller-wals. Uiteraard dienen de batterijen van beide apparaten met groene stroom te worden opgeladen voor optimale verduurzaming. Deze stap naar 100 procent elektrisch asfaltmaterieel zet KWS samen met importeur Van der Spek, specialist in elektrificatie GWW-materieel UMS en producent Dynapac. 

‹ Naar overzicht