Subsidies en Regelingen

Een groot aantal gemeenten en andere Nederlandse overheidsinstellingen bevorderen elektrisch rijden via verschillende subsidies en regelingen voor zowel elektrische voertuigen als laadpunten. Op deze pagina worden de belangrijkste subsidies die in 2020 in Nederland lokaal, regionaal en provinciaal verkrijgbaar zijn voor elektrische auto's, voertuigen en laadpalen handeld. Let op: mogelijkerwijs bestaan er in uw gemeente subsidies en regelingen die niet op deze pagina vermeld worden, zo kunnen in veel gemeenten gratis openbare laadpalen aangevraagd worden indien men niet beschikt over een eigen parkeerterrein.

Een overzicht van ondernemersvoordelen vanuit de Rijksoverheid zoals de Milieu Investeringsaftrek (MIA) vindt men op de pagina ‘Ondernemersvoordelen’. Meer informatie over de bijtellingspercentages voor leaserijders vindt men hier. De bijtelling per automerk en model vindt men hier.

Heel Nederland: 2.000 tot 4.000 euro subsidie voor particulieren

Particulieren komen bij lease of aanschaf van een nieuwe elektrische auto in aanmerking voor een subsidie van 4.000 euro. Voor een gebruikte auto is dat 2.000 euro. De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025. De beschikbare subsidie is per jaar gemaximeerd.

Noot: het budget voor subsidie in 2021 voor nieuwe en gebruikte auto's is op. Vanaf 3 januari 2022 9:00 uur kan men weer subsidie aanvragen. 

Het totale subsidiebudget voor nieuwe elektrische auto’s in 2022 is 71 miljoen euro. Het subsidiebedrag per nieuwe auto gaat omlaag naar 3.350 euro. Voor tweedehands auto’s blijft het subsidiebedrag gelijk, te weten 2.000 euro per auto. In totaal is er voor deze subsidiecategorie 20,4 miljoen euro beschikbaar.
Kijk voor meer informatie op de website van RVO.nl.

Heel Nederland: tot 5.000 euro subsidie voor elektrische bedrijfsauto

Ondernemers en non-profitinstellingen komen bij de aankoop van een nieuwe elektrische bedrijfsauto in aanmerking voor een subsidie van maximaal 5.000 euro. De subsidieregeling loopt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025. Het subsidiebudget van de regeling heeft ieder jaar een maximum; in 2021 is dat 22 miljoen euro. 

De hoogte van de subsidie is 10 procent van de netto catalogusprijs (voertuigcategorie N1) of 10 procent van de verkoopprijs zonder btw (voertuigcategorie N2). Het subsidiebedrag bedraagt maximaal 5.000 euro voor iedere bedrijfsauto. Kijk voor meer informatie op de website van RVO.nl of download hier de factsheet.

Subsidies per regio/provincie

In onderstaand overzicht vindt men per provincie en/of gemeente een overzicht van de beschikbare subsidies, dan wel stimuleringsregelingen.

AMSTERDAM | Subsidie elektrische bestelauto, taxi, vrachtauto en bus & sloopregeling

Tot en met eind 2021 zijn er in Amsterdam nieuwe subsidies beschikbaar voor de aankoop van uitstootvrije taxi’s, bestelauto’s, vrachtauto’s en autobussen. 

Hoogte subsidie
De eenmalige subsidie is voor de aanschaf van maximaal 5 nieuwe of gebruikte taxi’s dan wel bedrijfsvoertuigen per onderneming. Deze moeten uitstootvrij zijn: batterij-elektrisch of op waterstof-elektrisch. De hoogte van de subsidiebedragen is als volgt:

  • voor een uit­stoot­vrije nieu­we of ge­bruik­te taxi: maxi­maal 20 pro­cent van de aan­schaf­prijs, met een maxi­mum van 3.000 euro;
  • voor een uit­stoot­vrije nieu­we of ge­bruik­te taxi­bus (min­stens 7 per­so­nen, ex­clu­sief be­stuur­der): maxi­maal 20 pro­cent van de aan­schaf­prijs, met een maxi­mum van 5.000 euro;
  • 5.000 euro voor een nieu­we uit­stoot­vrije be­stel­au­to, met de voer­tuig­clas­si­fi­ca­tie N1 en maxi­maal 1.760 kilo;
  • 20 pro­cent van de aan­schaf­prijs, met een maxi­mum van 3.000 euro voor een ge­bruik­te uit­stoot­vrije be­stel­au­to met voer­tuig­clas­si­fi­ca­tie N1 en maxi­maal 1.760 kilo;
  • 20 pro­cent van de aan­schaf­prijs, met een maxi­mum van 40.000 euro voor een nieu­we uit­stoot­vrije be­stel­au­to met voer­tuig­clas­si­fi­ca­tie N1 en meer dan 1.760 kilo;
  • 20 pro­cent van de aan­schaf­prijs, met een maxi­mum van 12.000 euro voor een ge­bruik­te uit­stoot­vrij be­stel­au­to met voer­tuig­clas­si­fi­ca­tie N1 en meer dan 1.760 kilo;
  • 20 pro­cent van de aan­schaf­prijs, met een maxi­mum van 40.000 euro voor een nieu­we uit­stoot­vrije of plug-in hy­bri­de vracht­au­to of au­to­bus met voer­tuig­clas­si­fi­ca­tie M2, M3, N2 of N3;
  • 20 pro­cent van de aan­schaf­prijs, met een maxi­mum van 12.000 euro voor een ge­bruik­te uit­stoot­vrije of plug-in hy­bri­de vracht­au­to of au­to­bus met voer­tuig­clas­si­fi­ca­tie M2, M3, N2 of N3.

Er is ten slotte ook een sloopsubsidie van 500 euro als men een oude diesel laat slopen.

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Amsterdam, voor taxi's hier en voor bedrijfsvoertuigen hier en voor de sloopregeling hier.

BRABANT EN LIMBURG | Gratis laadpaal in 62 gemeenten

Elektrische rijden in de provincies Brabant en Limburg kunnen bij Vattenfall, dat samen met Heijmans een aanbesteding won, een gratis laadpaal aanvragen voor de openbare ruimte.

62 gemeenten
De volgende 62 gemeenten nemen deel: Elektrische rijden in de provincies Brabant en Limburg kunnen bij Nuon - dat samen met Heijmans een aanbesteding won - een gratis laadpaal aanvragen voor de openbare ruimte. De volgende 62 gemeenten nemen deel: Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Beek, Bergen (L), Bernheeze, Best, Bladel, Boekel, Boxmeer, Boxtel, Breda, Brunssum, Cuijk, Deurne, Echt-Susteren, Eersel, Geertruidenberg, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Gennep, Gilze en Rijen, Goirle, Gulpen-Wittem, Grave, Haaren, Heerlen, Helmond, 's Hertogenbosch, Heusden, Hilvarenbeek, Horst aan de Maas, Kerkrade, Laarbeek, Landgraaf, Leudal, Maasgouw, Maastricht, Meerssen, Mill en Sint Hubert, Oirschot, Oisterwijk, Oosterhout, Oss, Peel en Maas, Reusel De Mierden, Roermond, Rucphen, Schijndel, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Sittard-Geleen, Someren, Son en Breugel, Uden, Veghel, Veldhoven, Venlo, Venray, Waalwijk, Weert, Woensdrecht en Zundert.

Kijk voor meer informatie op de website van Vattenfall voor de provincies Brabant en Limburg.

DEN HAAG | Gratis laadpaal en sloopregeling

Laadpaal
In Den Haag is het mogelijk om de plaatsing van een laadpaal aan te vragen. Ongeveer 2 maanden na de aanvraag laat de gemeente weten of zij de laadcapaciteit in de omgeving gaat uitbreiden en hoe dit dan gebeurt. Daarna duurt het gemiddeld 4 maanden voordat een laadpaal wordt geplaatst. Als het om een ingewikkelde plaatsing gaat, kan het soms langer duren; tot 12 maanden.

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Den Haag.

Sloopregeling
Den Haag kent een sloopregeling voor dieselauto's, brommers of snorfietsen op benzine. Voor een gesloopte dieselauto krijgt men van de gemeente een tegoed van 1.000 euro. Voor een gesloopte brommer of snorfiets krijgt men een tegoed van 400 euro. Heeft men een geldige Haagse Ooievaarspas? Dan krijgt men zelfs een tegoed van 750 euro voor een gesloopte brommer of snorfiets.

Men kan het tegoed besteden aan bijvoorbeeld een (elektrische) fiets of (elektrische) bakfiets, een elektrische brommer of elektrische snorfiets, het openbaar vervoer en het huren van deelauto’s, deelscooters en deelfietsen. Het totale budget is 500.000 euro. De regeling loopt van 13 maart tot en met 31 augustus 2021, of tot het budget op is.

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Den Haag.

DRENTHE | Gratis laadpaal

Inwoners van de provincie Drenthe kunnen kosteloos een laadpaal in de openbare ruimte aanvragen. In Drenthe nemen de gemeenten AA en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo en Westerveld deel.

Voor de plaatsing werkt de provincie Drenthe samen met de provincie Groningen. Na een aanbesteding hebben de 2 provincies Allego als uitvoerende partij geselecteerd.

Kijk voor meer informatie op de speciale website van de provincies.

GRONINGEN | Gratis laadpaal

Inwoners van de provincie Groningen kunnen kosteloos een laadpaal in de openbare ruimte aanvragen. In Groningen nemen de gemeenten Appingedam, Groningen, Het Hogeland, Loppersum, Pekela, Oldambt, Stadskanaal, Veendam, Westerkwartier en Westerwolde deel.

Voor de plaatsing werkt de provincie Groningen samen met de provincie Drenthe. Na een aanbesteding hebben de 2 provincies Allego als uitvoerende partij geselecteerd.

Kijk voor meer informatie op de speciale website van de provincies.

EINDHOVEN | Gratis laadpaal

Omdat de gemeente Eindhoven elektrisch rijden belangrijk vindt, streeft ze ernaar dat een elektrische auto in Eindhoven altijd binnen een straal van 300 meter kan worden geladen. Iedereen met een laadpas kan de openbare laadpalen gebruiken. De aanvraag en plaatsing van een nieuwe laadpaal zijn gratis. 

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Eindhoven.

GELDERLAND | Subsidie voor bestel- en vrachtauto en gratis laadpaal

Ondernemers in de provincie Gelderland kunnen subsidiekrijgen voor de aanschaf of lease van een elektrische bestelauto.

Hoogte subsidie
De eenmalige subsidie is voor de aanschaf van maximaal 7 nieuwe elektrische bestelauto’s. De hoogte van de subsidie is als volgt:

  • 4.000 voor de aanschaf of lease van een elektrische bestelauto.

Kijk voor meer informatie over de subsidie op de website van de provincie Gelderland.

Gratis laadpaal in 24 gemeenten
Ecotap en Allego plaatsen in de provincies Gelderland en Overijssel 2.250 laadpalen met 4.500 slimme laadpunten. In de volgende 24 gemeenten in Gelderland kan men gratis een laadpaal voor de openbare ruimte aanvragen: Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Berg en Dal, Brummen, Ede, Epe, Geldermalsen, Heerde, Lingewaal, Maasdriel, Neerijnen, Nijkerk, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Tiel, Voorst, Veenendaal, Wageningen, Westervoort en Zevenaar / Rijnwaarden.

Kijk voor meer informatie op de website van de provincie Gelderland.

METROPOOLREGIO AMSTERDAM | Gratis laadpaal in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht

MRA-Elektrisch is een project van de samenwerkende overheden in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Via het project is het mogelijk om in deelnemende gemeente kosteloos een publieke laadpaal aan te vragen.

66 gemeenten
Dit kan in de volgende 66 gemeenten: Alkmaar, Almere, Amstelveen, Baarn, Beemster, Bergen (NH.), Beverwijk, Blaricum, Bloemendaal, Bunnik, Bunschoten, Castricum, De Bilt, Diemen, Drechterland, Dronten, Edam-Volendam, Eemnes, Enkhuizen, Gooise Meren, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemskerk, Heerhugowaard, Heiloo, Hilversum, Hollands Kroon, Hoorn, Houten, Huizen, IJsselstein, Koggenland, Landsmeer, Langedijk, Laren, Lelystad, Leusden, Lopik, Medemblik, Montfoort, Oostzaan, Opmeer, Ouder-Amstel, Oudewater, Purmerend, Renswoude, Schagen, Soest, Stede Broec, Texel, Uitgeest, Uithoorn, Urk, Utrechtse Heuvelrug, Velsen, Vianen, Waterland, Weesp, Wijdemeren, Wijk bij Duurstede, Wormerland, Woudenberg, Zaanstad, Zandvoort, Zeewolde en Zeist.

Kijk voor meer informatie op de website van MRA-Elektrisch.

METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG | Gratis laadpaal

De gemeente Rotterdam en 18 omliggende gemeenten lanceerden begin 2018 het initiatief laadpaalnodig.nl voor het aanvragen van een publiek laadpunt op straat waarbij samengewerkt wordt met ENGIE. Elektrisch rijders in Rotterdam en 18 omliggende gemeenten kunnen via dit portaal eenvoudig een laadpaal bij hen in de buurt aanvragen.

19 gemeenten
Het gaat om de volgende gemeenten waar men een laadpaal kan aanvragen: Rotterdam, Brielle, Capelle aan den IJssel, Delft, Gouda, Hellevoetsluis, Kaag en Braassem, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Nissewaard, Pijnacker-Nootdorp, Schiedam, Vlaardingen, Voorschoten, Wassenaar, Westland en Westvoorne.

Kijk voor meer informatie op de website van laadpaalnodig.nl waar de gemeenten hun aanvraagproces hebben geregeld.

OVERIJSSEL | Gratis laadpaal

Ecotap en Allego plaatsen in de provincies Overijssel en Gelderland 2.250 laadpalen met 4.500 slimme laadpunten. In de volgende 20 gemeenten in Overijssel kan men gratis een laadpaal voor de openbare ruimte aanvragen: Almelo, Borne, Dalfsen, Deventer, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hardenberg, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Kampen, Losser Oldenzaal, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Rijssen-Holten, Staphorst, Steenwijkerland, Tubbergen, Twenterand, Wierden, Zwartewaterland en Zwolle.

Kijk voor meer informatie op de website van de provincie Overijssel.

UTRECHT | Gratis laadpaal

Inwoner van de stad Utrecht kunnen een gratis openbare laadpaal aanvragen bij hen in de buurt. Heeft men een elektrische auto, maar (binnen 250 meter) geen mogelijkheid om deze te laden op eigen terrein? Dan kan men een openbare oplaadpaal aanvragen in de buurt van het woon- of werkadres.

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Utrecht.