Subsidies en Regelingen

Een groot aantal gemeenten en andere Nederlandse overheidsinstellingen bevorderen elektrisch rijden via verschillende subsidies en regelingen voor zowel elektrische voertuigen als laadpunten. Op deze pagina worden de belangrijkste subsidies die in 2022 in Nederland lokaal, regionaal en provinciaal verkrijgbaar zijn voor elektrische auto's, voertuigen en laadpalen handeld. Let op: mogelijkerwijs bestaan er in uw gemeente subsidies en regelingen die niet op deze pagina vermeld worden, zo kunnen in veel gemeenten gratis openbare laadpalen aangevraagd worden indien men niet beschikt over een eigen parkeerterrein.

Een overzicht van ondernemersvoordelen vanuit de Rijksoverheid zoals de Milieu Investeringsaftrek (MIA) vindt men op de pagina ‘Ondernemersvoordelen’. Meer informatie over de bijtellingspercentages voor leaserijders vindt men hier. De bijtelling per automerk en model vindt men hier.

Heel Nederland: 2.000 tot 3.350 euro subsidie voor particulieren

Particulieren komen bij lease of aanschaf van een nieuwe elektrische auto in aanmerking voor een subsidie van 3.350 euro. Voor een gebruikte auto is dat 2.000 euro. De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot en met 31 december 2024. De beschikbare subsidie is per jaar gemaximeerd.

Noot: het budget voor subsidie in 2022 voor nieuwe en gebruikte auto's is respectievelijk 71 en 20,4 miljoen euro. Sinds maandag 30 mei is het maximaal aantal aanvragers dat dit jaar aanspraak kan maken op de subsidie voor de aanschaf van nieuwe elektrische auto’s bereikt.

Kijk voor meer informatie op de website van RVO.nl.

Heel Nederland: tot 5.000 euro subsidie voor elektrische bedrijfsauto

Ondernemers en non-profitinstellingen komen bij de aankoop van een nieuwe elektrische bedrijfsauto in aanmerking voor een subsidie van maximaal 5.000 euro. De subsidieregeling loopt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025. Het subsidiebudget van de regeling heeft ieder jaar een maximum; in 2022 is dat 22 miljoen euro. 

De hoogte van de subsidie is 10 procent van de netto catalogusprijs (voertuigcategorie N1) of 10 procent van de verkoopprijs zonder btw (voertuigcategorie N2). In 2022 is er extra steun voor kleine bedrijven en non-profitinstellingen. Bij de koop of financial lease van een of meer nieuwe emissieloze bedrijfsauto’s geldt voor deze organisaties een hoger subsidiepercentage: 12 procent. Het subsidiebedrag bedraagt voor alle organisaties maximaal 5.000 euro voor iedere bedrijfsauto. Kijk voor meer informatie op de website van RVO.nl of download hier de factsheet.

Heel Nederland: subsidie VvE oplaadpuntenadvies

De Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) biedt ook de mogelijkheid om subsidie te verkrijgen voor de advieskosten voor het aanleggen van 1 of meer oplaadpunten. Deze subsidie is bestemd voor Verenigingen van Eigenaars (VVE's), woonverenigingen en wooncoöperaties met een eigenparkeergelegenheid. De subsidieregeling opent op 24 januari 2022. Vanaf dat moment kan subsidie worden aangevraagd voor adviezen die na 5 oktober 2021 zijn opgesteld. Kijk voor meer informatie op de website van RVO.nl ​.

Subsidies per regio/provincie

In onderstaand overzicht vindt men per provincie en/of gemeente een overzicht van de beschikbare subsidies, dan wel stimuleringsregelingen.

AMSTERDAM | Subsidie elektrische bestelauto, taxi, vrachtauto en bus

Tot en met eind 2022 zijn er in Amsterdam nieuwe subsidies beschikbaar voor de aankoop van uitstootvrije taxi’s, bestelauto’s, vrachtauto’s en autobussen. 

Hoogte subsidie
De eenmalige subsidie is voor de aanschaf van maximaal 5 nieuwe of gebruikte taxi’s dan wel bedrijfsvoertuigen per onderneming. Deze moeten uitstootvrij zijn: batterij-elektrisch of op waterstof-elektrisch. De hoogte van de subsidiebedragen is als volgt:

Wat

Categorie

Maximale  subsidie

Taxipersonenauto

M1, nieuw of gebruikt

20% tot 3.000 euro

Taxibus

M1, nieuw of gebruikt, > 7-zits

20% tot 5.000 euro

Bestelauto

N1 nieuw, ledig gewicht < 1.760 kg

5.000 euro

Bestelauto

N1 gebruikt, ledig  gewicht < 1.760 kg

20% tot 3.000 euro

Bestelauto

N1 nieuw, ledig gewicht > 1.760 kg

20% tot 40.000 euro

Bestelauto

N1 gebruikt, ledig gewicht > 1.760 kg

20% tot 12.000 euro

Vrachtauto

N2, N3 nieuw

20% tot 40.000 euro

Vrachtauto

N2, N3 gebruikt

20% tot 12.000 euro

Autobus

M2, M3 nieuw

20% tot 40.000 euro

Autobus

M2, M3 gebruikt

20% tot 12.000 euro

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Amsterdam.

BRABANT EN LIMBURG | Gratis laadpaal in 62 gemeenten

Elektrische rijden in de provincies Brabant en Limburg kunnen bij Vattenfall, dat samen met Heijmans een aanbesteding won, een gratis laadpaal aanvragen voor de openbare ruimte.

62 gemeenten
De volgende 62 gemeenten nemen deel: Elektrische rijden in de provincies Brabant en Limburg kunnen bij Nuon - dat samen met Heijmans een aanbesteding won - een gratis laadpaal aanvragen voor de openbare ruimte. De volgende 62 gemeenten nemen deel: Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Beek, Bergen (L), Bernheeze, Best, Bladel, Boekel, Boxmeer, Boxtel, Breda, Brunssum, Cuijk, Deurne, Echt-Susteren, Eersel, Geertruidenberg, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Gennep, Gilze en Rijen, Goirle, Gulpen-Wittem, Grave, Haaren, Heerlen, Helmond, 's Hertogenbosch, Heusden, Hilvarenbeek, Horst aan de Maas, Kerkrade, Laarbeek, Landgraaf, Leudal, Maasgouw, Maastricht, Meerssen, Mill en Sint Hubert, Oirschot, Oisterwijk, Oosterhout, Oss, Peel en Maas, Reusel De Mierden, Roermond, Rucphen, Schijndel, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Sittard-Geleen, Someren, Son en Breugel, Uden, Veghel, Veldhoven, Venlo, Venray, Waalwijk, Weert, Woensdrecht en Zundert.

Kijk voor meer informatie op de website van Vattenfall voor de provincies Brabant en Limburg.

DEN HAAG | Gratis laadpaal en sloopregeling

Laadpaal
In Den Haag is het mogelijk om de plaatsing van een laadpaal aan te vragen. Ongeveer 2 maanden na de aanvraag laat de gemeente weten of zij de laadcapaciteit in de omgeving gaat uitbreiden en hoe dit dan gebeurt. Daarna duurt het gemiddeld 4 maanden voordat een laadpaal wordt geplaatst. Als het om een ingewikkelde plaatsing gaat, kan het soms langer duren; tot 12 maanden.

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Den Haag.

Sloopregeling
Den Haag kent een sloopregeling voor dieselauto's, brommers of snorfietsen op benzine. Wie een dieselauto, bromfiets of (snor)scooter laat slopen, krijgt van de gemeente een tegoed. Dat tegoed kan onder meer worden besteed aan een (elektrische) fiets of een elektrische brommer/snorfiets.

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Den Haag.

DRENTHE | Gratis laadpaal

Inwoners van de provincie Drenthe kunnen kosteloos een laadpaal in de openbare ruimte aanvragen. In Drenthe nemen de gemeenten AA en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo en Westerveld deel.

Voor de plaatsing werkt de provincie Drenthe samen met de provincie Groningen. Na een aanbesteding hebben de 2 provincies Allego als uitvoerende partij geselecteerd.

Kijk voor meer informatie op de speciale website van de provincies.

EINDHOVEN | Gratis laadpaal

Omdat de gemeente Eindhoven elektrisch rijden belangrijk vindt, streeft ze ernaar dat een elektrische auto in Eindhoven altijd binnen een straal van 300 meter kan worden geladen. Iedereen met een laadpas kan de openbare laadpalen gebruiken. De aanvraag en plaatsing van een nieuwe laadpaal zijn gratis. 

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Eindhoven.

FRIESLAND | Gratis laadpaal

Inwoners van de provincie Friesland kunnen kosteloos een laadpaal in de openbare ruimte aanvragen. Van de 18 Friese gemeenten nemen er 17 deel aan de concessie voor het plaatsen van laadpalen.

Inwoners van de gemeente Súdwest-Fryslân kunnen voor het aanvragen van een laadpaal terecht op een speciale website van de gemeente.

Kijk voor meer informatie op de speciale website laadpaalnodig.nl.

GRONINGEN | Gratis laadpaal

Inwoners van de provincie Groningen kunnen kosteloos een laadpaal in de openbare ruimte aanvragen. In Groningen nemen de gemeenten Appingedam, Groningen, Het Hogeland, Loppersum, Pekela, Oldambt, Stadskanaal, Veendam, Westerkwartier en Westerwolde deel.

Voor de plaatsing werkt de provincie Groningen samen met de provincie Drenthe. Na een aanbesteding hebben de 2 provincies Allego als uitvoerende partij geselecteerd.

Kijk voor meer informatie op de speciale website van de provincies.

GELDERLAND | Gratis laadpaal

Ecotap en Allego plaatsen in de provincies Gelderland en Overijssel 2.250 laadpalen met 4.500 slimme laadpunten. In de volgende 24 gemeenten in Gelderland kan men gratis een laadpaal voor de openbare ruimte aanvragen: Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Berg en Dal, Brummen, Ede, Epe, Geldermalsen, Heerde, Lingewaal, Maasdriel, Neerijnen, Nijkerk, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Tiel, Voorst, Veenendaal, Wageningen, Westervoort en Zevenaar / Rijnwaarden.

Kijk voor meer informatie op de website van de provincie Gelderland.

METROPOOLREGIO AMSTERDAM (MRA-Elektrisch) | Gratis laadpaal in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht

MRA-Elektrisch is een project van de samenwerkende overheden in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Via het project is het mogelijk om in deelnemende gemeente kosteloos een publieke laadpaal aan te vragen.

66 gemeenten
Dit kan in de volgende gemeenten: Aalsmeer, Alkmaar, Almere, Amstelveen, Baarn, Beemster, Bergen (NH), Beverwijk, Blaricum, Bloemendaal, Bunnik, Bunschoten, Castricum, De Bilt, Den Helder, Diemen, Drechterland, Dronten, Edam-Volendam, Eemnes, Enkhuizen, Gooise Meren, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heerhugowaard, Heiloo, Hilversum, Hollands Kroon, Hoorn, Houten, Huizen, IJsselstein , Koggenland, Langedijk, Laren, Lelystad, Leusden, Lopik, Medemblik, Noordoostpolder, Oostzaan, Opmeer, Ouder-Amstel, Oudewater, Pumerend, Renswoude, Rhenen, Schagen, Soest, Stede Broec, Texel, Uitgeest, Urk, Utrechtse Heuvelrug, Velsen, Waterland, Weesp, Wijdemeren, Wormerland, Zaanstad, Zandvoort en Zeist.

Kijk voor meer informatie op de website van MRA-Elektrisch.

METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG | Gratis laadpaal

De gemeente Rotterdam en 18 omliggende gemeenten lanceerden begin 2018 het initiatief laadpaalnodig.nl voor het aanvragen van een publiek laadpunt op straat waarbij samengewerkt wordt met ENGIE. Elektrisch rijders in Rotterdam en 18 omliggende gemeenten kunnen via dit portaal eenvoudig een laadpaal bij hen in de buurt aanvragen.

19 gemeenten
Het gaat om de volgende gemeenten waar men een laadpaal kan aanvragen: Rotterdam, Brielle, Capelle aan den IJssel, Delft, Gouda, Hellevoetsluis, Kaag en Braassem, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Nissewaard, Pijnacker-Nootdorp, Schiedam, Vlaardingen, Voorschoten, Wassenaar, Westland en Westvoorne.

Kijk voor meer informatie op de website van laadpaalnodig.nl waar de gemeenten hun aanvraagproces hebben geregeld.

OVERIJSSEL | Gratis laadpaal

Ecotap en Allego plaatsen in de provincies Overijssel en Gelderland 2.250 laadpalen met 4.500 slimme laadpunten. In de volgende 20 gemeenten in Overijssel kan men gratis een laadpaal voor de openbare ruimte aanvragen: Almelo, Borne, Dalfsen, Deventer, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hardenberg, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Kampen, Losser Oldenzaal, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Rijssen-Holten, Staphorst, Steenwijkerland, Tubbergen, Twenterand, Wierden, Zwartewaterland en Zwolle.

Kijk voor meer informatie op de website van de provincie Overijssel.

UTRECHT | Gratis laadpaal

Inwoner van de stad Utrecht kunnen een gratis openbare laadpaal aanvragen bij hen in de buurt. Heeft men een elektrische auto, maar (binnen 250 meter) geen mogelijkheid om deze te laden op eigen terrein? Dan kan men een openbare oplaadpaal aanvragen in de buurt van het woon- of werkadres.

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Utrecht.