Subsidies en Regelingen

Een groot aantal gemeenten en andere Nederlandse overheidsinstellingen bevorderen elektrisch rijden via verschillende subsidies en regelingen voor zowel elektrische voertuigen als laadpunten. Op deze pagina worden de belangrijkste subsidies die in 2025 in Nederland lokaal, regionaal en provinciaal verkrijgbaar zijn voor elektrische auto's, voertuigen en laadpalen handeld. Let op: mogelijkerwijs bestaan er in uw gemeente subsidies en regelingen die niet op deze pagina vermeld worden, zo kunnen in veel gemeenten gratis openbare laadpalen aangevraagd worden indien men niet beschikt over een eigen parkeerterrein.

Een overzicht van ondernemersvoordelen vanuit de Rijksoverheid zoals de Milieu Investeringsaftrek (MIA) vindt men op de pagina ‘Ondernemersvoordelen’. Meer informatie over de bijtellingspercentages voor leaserijders vindt men hier. De bijtelling per automerk en model vindt men hier.

Heel Nederland: 2.000 tot 2.950 euro subsidie voor particulieren

Particulieren komen bij lease of aanschaf van een nieuwe elektrische auto in aanmerking voor een subsidie van 2.950 euro. Voor een gebruikte auto is dat 2.000 euro. De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot en met 31 december 2024. De beschikbare subsidie is per jaar gemaximeerd. 

In 2024 kan via de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) vanaf 9 januari 2024, 9.00 uur subsidie aangevraagd worden. Tenzij het budget eerder op is, kan tot en met vrijdag 27 december 12.00 uur subsidie aangevraagd worden.

Kijk voor meer informatie op de website van RVO.nl.

Heel Nederland: tot 5.000 euro subsidie voor elektrische bedrijfsauto

Ondernemers en non-profitinstellingen komen bij de aankoop van een nieuwe elektrische bedrijfsauto in aanmerking voor een subsidie van maximaal 5.000 euro via de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). De subsidieregeling loopt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2024. Het subsidiebudget van de regeling heeft ieder jaar een maximum. 

Door de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 wordt de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor 2024 later behandeld. De SEBA is onderdeel van deze begroting. Pas als de Eerste en Tweede kamer akkoord zijn met de begroting, opent de SEBA. De Tweede Kamer bespreekt de begroting op 22 januari 2024.

Kijk voor meer informatie op de website van RVO.nl.

Heel Nederland: subsidie VvE oplaadpuntenadvies

De Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) biedt vanaf 2023 de mogelijkheid om subsidie te verkrijgen voor de advieskosten voor het aanleggen van 1 of meer oplaadpunten. Deze subsidie is bestemd voor Verenigingen van Eigenaars (VVE's), woonverenigingen en wooncoöperaties met een eigenparkeergelegenheid. Zij kunnen vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 december 2027 subsidie aanvragen voor een oplaadpuntenadvies. Het totale budget is 10 miljoen euro.

Kijk voor meer informatie op de website van RVO.nl ​.

Subsidies per regio/provincie

In onderstaand overzicht vindt men per provincie en/of gemeente een overzicht van de beschikbare subsidies, dan wel stimuleringsregelingen of mogelijkheden om een gratis laadpaal aan te vragen.

BRABANT EN LIMBURG | Gratis laadpaal in 62 gemeenten

Elektrische rijden in de provincies Brabant en Limburg kunnen bij Vattenfall, dat samen met Heijmans een aanbesteding won, een gratis laadpaal aanvragen voor de openbare ruimte.

62 gemeenten
De volgende 62 gemeenten nemen deel: Elektrische rijden in de provincies Brabant en Limburg kunnen bij Nuon - dat samen met Heijmans een aanbesteding won - een gratis laadpaal aanvragen voor de openbare ruimte. De volgende 62 gemeenten nemen deel: Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Beek, Bergen (L), Bernheeze, Best, Bladel, Boekel, Boxmeer, Boxtel, Breda, Brunssum, Cuijk, Deurne, Echt-Susteren, Eersel, Geertruidenberg, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Gennep, Gilze en Rijen, Goirle, Gulpen-Wittem, Grave, Haaren, Heerlen, Helmond, 's Hertogenbosch, Heusden, Hilvarenbeek, Horst aan de Maas, Kerkrade, Laarbeek, Landgraaf, Leudal, Maasgouw, Maastricht, Meerssen, Mill en Sint Hubert, Oirschot, Oisterwijk, Oosterhout, Oss, Peel en Maas, Reusel De Mierden, Roermond, Rucphen, Schijndel, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Sittard-Geleen, Someren, Son en Breugel, Uden, Veghel, Veldhoven, Venlo, Venray, Waalwijk, Weert, Woensdrecht en Zundert.

Kijk voor meer informatie op de website van Vattenfall voor de provincies Brabant en Limburg.

DEN HAAG | Gratis laadpaal en sloopregeling

Laadpaal
In Den Haag is het mogelijk om de plaatsing van een laadpaal aan te vragen. De gemeente ontvangt veel verzoeken voor extra laadpalen. Het duurt daardoor langer dan 6 maanden voor er een extra laadpaal geplaatst wordt en kan het zelfs langer dan 12 maanden duren. De gemeente raadt elektrisch rijders aan om ook wat verder van hun huis of werk naar laadcapaciteit te zoeken. De gemeente informeert aanvragers als hun verzoek in behandeling wordt genomen.

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Den Haag.

EINDHOVEN | Gratis laadpaal

Omdat de gemeente Eindhoven elektrisch rijden belangrijk vindt, streeft ze ernaar dat een elektrische auto in Eindhoven altijd binnen een straal van 300 meter kan worden geladen. Iedereen met een laadpas kan de openbare laadpalen gebruiken. De aanvraag en plaatsing van een nieuwe laadpaal zijn gratis. 

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Eindhoven.

FRIESLAND | Gratis laadpaal

Inwoners van de provincie Friesland kunnen kosteloos een laadpaal in de openbare ruimte aanvragen. Van de 18 Friese gemeenten nemen er 17 deel aan de concessie voor het plaatsen van laadpalen.

Inwoners van de gemeente Súdwest-Fryslân kunnen voor het aanvragen van een laadpaal terecht op een speciale website van de gemeente.

Kijk voor meer informatie op de speciale website laadpaalnodig.nl.

METROPOOLREGIO AMSTERDAM (MRA-Elektrisch) | Gratis laadpaal in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht

MRA-Elektrisch is een project van de samenwerkende overheden in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Via het project is het mogelijk om in deelnemende gemeente kosteloos een publieke laadpaal aan te vragen.

Tientallen gemeenten
Dit kan in de volgende gemeenten: Aalsmeer, Alkmaar, Almere, Amstelveen, Baarn, Beemster, Bergen (NH), Beverwijk, Blaricum, Bloemendaal, Bunnik, Bunschoten, Castricum, De Bilt, Den Helder, Diemen, Dijk en Waard, Drechterland, Dronten, Edam-Volendam, Eemnes, Enkhuizen, Gooise Meren, Haarlem, Heemskerk, Heiloo, Hilversum, Hollands Kroon, Hoorn, Houten, Huizen, IJsselstein , Koggenland, Landsmeer, Laren, Lelystad, Leusden, Lopik, Medemblik, Noordoostpolder, Oostzaan, Opmeer, Ouder-Amstel, Oudewater, Pumerend, Renswoude, Rhenen, Schagen, Soest, Stede Broec, Stichtse Vecht, Texel, Uitgeest, Urk, Utrechtse Heuvelrug, Velsen, Vijfheerenlanden, Waterland, Wijdemeren, Wormerland, Zaanstad, Zandvoort, Zeewolde en Zeist.

Kijk voor meer informatie op de website van MRA-Elektrisch.

METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG | Gratis laadpaal

De gemeente Rotterdam en tientallen omliggende gemeenten lanceerden begin 2018 het initiatief laadpaalnodig.nl voor het aanvragen van een publiek laadpunt op straat waarbij samengewerkt wordt met ENGIE. Elektrisch rijders in Rotterdam en de omliggende gemeenten kunnen via dit portaal eenvoudig een laadpaal bij hen in de buurt aanvragen.

Tientallen gemeenten
Het gaat om de volgende gemeenten waar men een laadpaal kan aanvragen: Rotterdam, Brielle, Capelle aan den IJssel, Delft, Gouda, Hellevoetsluis, Kaag en Braassem, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Nissewaard, Pijnacker-Nootdorp, Schiedam, Vlaardingen, Voorschoten, Wassenaar, Westland en Westvoorne.

Kijk voor meer informatie op de website van laadpaalnodig.nl waar de gemeenten hun aanvraagproces hebben geregeld.