Foto van de week | VDL’s levert grootste elektrische busvloot aan Oslo

Foto's|Laatste update:

VDL’s grootste vloot elektrische bussen tot nu toe is vanaf januari deze maand operationeel in Oslo. Met 102 Citea’s draagt VDL bij aan de doelstelling van de Noorse hoofdstad: in 2028 emissievrij openbaar vervoer. De 83 Citea’s SLFA-180 Electric en 19 SLF-120 Electric gaan jaarlijks ongeveer 7 miljoen schone kilometers afleggen.

Pantograaf
De operatie in Oslo wordt subds 9 januari 2022 uitgevoerd door Norgesbuss. De 83 VDL-Citea’s SLFA-180 Electric zijn uitgerust met een op het dak gemonteerde pantograaf en de 19 VDL Citea’s SLF-120 Electric worden geladen met een stekker, via een laadoplossing op het depot. De elektrische VDL Citea’s gaan rijden ten zuiden van Oslo. Sommige voertuigen zullen ‘de klok rond’ worden ingezet.

10 procent
Op dit moment is 10 procent van de 1.200 stadsbussen, die door openbaarvervoerbedrijf Ruter worden gerund, elektrisch. Oslo, in 2019 European Green Capital, wil in 2030 ’s werelds eerste hoofdstad zijn zonder uitstoot van broeikasgassen. Terwijl Oslo transformeert in een stad waar voetgangers en fietsers belangrijker zijn dan de eigen auto, is de stad een laboratorium voor het testen van nieuwe, elektrische vervoersoplossingen. Vanaf 2023 moeten alle taxi's in Oslo emissieloos zijn.

Grootste order
De bestelling van 102 VDL Citea’s Electric door Norgesbuss is de grootste order elektrische bussen voor VDL tot nu toe. Het gaat om 2 bussen meer dan geleverd voor de concessie van Amstelland Meerlanden, waar sinds april 2018 100 elektrische gelede VDL Citea’s op en rond luchthaven Schiphol worden ingezet.

‹ Naar overzicht