©Hyundai

Foto van de week | Wereldprimeur Utrecht: eerste inzet IONIQ 5 voorzien van bidirectionele laadtechnologie

Foto's|Laatste update:

Utrecht heeft een wereldprimeur: het gaat als eerste regio ter wereld vehicle-to-grid (V2G)-technologie grootschalig inzetten. Hyundai draagt bij aan het project door in Utrecht 25 exemplaren van zijn elektrische IONIQ 5 met V2G-technologie in te zetten als bidirectionele productieauto.

Eerste bidirectionele stad
Utrecht zet daarmee een belangrijke stap in zijn ambitie om de eerste bidirectionele stad en regio ter wereld te worden. De 25 IONIQ 5-auto’s worden door We Drive Solar ingezet in haar mobiliteitsaanbod aan de bewoners van Utrecht. ​

Het startschot van dit nieuwe energiesysteem van de toekomst werd gegeven in de nieuw te bouwen stadswijk Cartesius Utrecht van de ontwikkelaars MRP en Ballast Nedam Development. In dit nieuwe woongebied komt veel aandacht voor duurzaamheid, innovatieve energieoplossingen en duurzame (deel-)mobiliteit. Cartesius is de eerste nieuwbouwwijk in Nederland waar dit grootschalig toegepast gaat worden.

Duizenden autobatterijen
De samenwerking heeft als doel van Utrecht de eerste regio ter wereld te maken met een bidirectioneel ecosysteem; een mijlpaal in het 900-jarig bestaan van de stad. Een bidirectioneel ecosysteem maakt het mogelijk om in de toekomst duizenden autobatterijen in te zetten als buffer in een duurzaam energiesysteem waarin zon- en windenergie de belangrijkste bronnen worden. Alleen door de toepassing van grootschalige opslag is het mogelijk om volledig afscheid te nemen van fossiele energiebronnen.

3 jaar geleden werd de allereerste bidirectionele publieke laadpaal in gebruik genomen in Utrecht. Inmiddels staan er ruim 1.000 van dergelijke laadpunten in de stad en regio die auto’s niet alleen duurzaam kunnen opladen, maar ook kunnen ontladen. Utrecht is daarmee de eerste stad en regio met een grootschalig bidirectioneel ecosysteem bestaande uit honderden V2G-laadpunten en de grootste bidirectionele laadpleinen ter wereld.

‹ Naar overzicht