©UTwente

Foto van de week | Electric superbike twente onthult 2 nieuwe elektrische racemotoren

Foto's|Laatste update:

Het studententeam Electric Superbike Twente uit Enschede heeft zijn 2 nieuwe racemotoren gepresenteerd. Voorgaande teams begonnen met de ontwikkeling en bouw van deze motoren. Dit jaar ondergingen de motoren beide een optimalisatieproces om ze klaar te stomen voor het aankomende raceseizoen waarin het team aan meerdere races meedoet.

Ruim 300 kilometer per uur
De motoren waarmee het Electric Superbike Twente (EST) team dit jaar de racebaan opgaat, zijn de Apex-RS en de Delta-XE. Het derde EST-team startte 2 jaar geleden met de ontwikkeling van de eerste van de 2 motoren, de Apex-RS. Met 120 pk haalt de Apex een topsnelheid van 250 kilometer per uur. Het vierde EST-team startte vorig jaar met de ontwikkeling van de Delta-XE. De specificaties van deze motor gaan nog een stapje verder. Deze motor haalt de 220 pk en daarmee een snelheid van ruim 300 kilometer per uur.

Om deze snelheden te bereiken, ondergingen beide motoren dit jaar een optimalisatieproces. Op het gebied van powertrain, de aandrijving van de motor, was er veel werk aan de winkel. Zo kreeg onder andere het batterijpakket van de Delta-XE een upgrade, verving het huidige team alle hoogvoltagekabels en connectoren in de motoren en implementeerden zij daarnaast bij beide motoren een Vehicle Status Indicator Light (VSIL). Op het gebied van chassis, het mechanische gedeelte van de motor, hield dit onder andere een verbetering van de cooling loops van beide motoren in en daarbij de implementatie van stuurdempers. Het uiterlijk van beide motoren veranderde compleet met een nieuwe livery.

TT-Circuit Assen
Beide motoren ondergingen dit jaar een aantal tests. Deze testen vonden onder andere plaats op de dynamometer van Ten Kate Racing Products in Nieuwleusen, op het TT-Circuit van Assen, het E-circuit van Emmen en zelfs over de grens op het Jules Tacheny Circuit in Mettet, België. Het uiteindelijke doel van deze testen is om de motoren volledig klaar te stomen voor het raceseizoen. Electric Superbike Twente participeert dit jaar namelijk in 4 races. 2 van deze races zijn onderdeel van het International Road Racing Championship (IRRC) en vinden plaats op de Varsselring in Hengelo en het Imatra Circuit in Finland. De andere 2 races zijn onderdeel van het International Dutch Championship en worden beide gereden op het TT-Circuit van Assen. Naast de races is het EST-team aanwezig bij het evenement Jack's Racing Day. Tijdens deze races en dit evenement hoopt het team te laten zien wat voor potentie er in de motoren zit en zo elektrisch racen op de kaart te zetten.

‹ Naar overzicht