©© MIVB

Foto van de week | 70 nieuwe elektrische bussen voor Brussel

Foto's|Laatste update:

De raad van bestuur van de Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) heeft de aanschaf van 70 gelede elektrische bussen van het merk EvoBus goedgekeurd. De levering van deze nieuwe elektrische voertuigen is voorzien vanaf 2024. Ze vervangen de Euro 5-bussen en breiden de MIVB-vloot uit.

Europese Investeringsbank
De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij – die zo’n 860 bussen telt – financiert de aankoop via een lening van de Europese Investeringsbank die werd toegekend aan de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Binnen dit budget is ook de aankoop van een 20-tal standaard elektrische bussen gepland. De gunning daarvan is gepland in september 2023.

Vanaf zomer 2024
De eerste elektrische bussen van de MIVB werden in 2018 en 2019 in gebruik genomen. Momenteel rijden er 37 volledig elektrische voertuigen van verschillende afmetingen – midi, standaard en gelede – door de straten van Brussel. Dankzij deze eerste bestelling kon de MIVB kennismaken met de technologie. ​Dankzij deze bestelling van 70 elektrische gelede bussen kan de MIVB naar een hogere versnelling schakelen met als doel de elektrificatie van haar volledige busvloot tegen 2035.

De eerste bus van de nieuwe bestelling wordt in januari 2024 geleverd. In de eerste fase wordt het voertuig getest en gebruikt om de chauffeurs van de MIVB op te leiden. Deze fase biedt ook de gelegenheid om eventuele wensen voor aanpassingen kenbaar te maken voordat de rest van de bestelling wordt geleverd en in gebruik wordt genomen.

Opportunity charging
De bestelde bussen maken gebruik van opportunity charging. Dit betekent dat hun batterijen ’s nachts opladen in de remise en overdag aan de eindpunten van de routes. Om deze bussen van elektriciteit te voorzien moeten de remises dus worden aangepast en moeten er laadpalen op het netwerk worden geïnstalleerd.

Het contract voor de laadpalen in de remises is gegund aan Jacops-Heliox. Het contract voor smart charging om het laden van de bussen te optimaliseren, is gegund aan INIT. Het contract voor de laadpalen aan de eindpunten zal naar verwachting in mei van dit jaar worden gegund.

‹ Naar overzicht