©DAF

Foto van de week | Eerste Nederlandse elektrische LZV-combinatie op de weg

Foto's|Laatste update:

Vlot Logistics en DAF hebben de primeur: de DAF CF Electric staat voor de eerste volledig elektrische Langere en Zwaardere Vrachtautocombinatie (LZV-combinatie) in Nederland. Het Sliedrechtse bedrijf Vlot Logistics heeft deze truck onlangs in gebruik genomen. De combinatie is voorzien van een HIAB-haakarm in combinatie met een 23 ton/meter kraan en wordt onder meer ingezet voor het vervoer van containers. DAF-specialist Verspui Trucks in Hoornaar heeft zorggedragen voor de coördinatie van de opbouw en de aflevering.

Verhuiswagen
Koploper zijn met innovatie en dus ook met de inzet van 'zero emissie’ trucks staat hoog op de agenda bij Vlot Logistics. Het bedrijf was in 2011 al betrokken bij een van de eerste elektrisch aangedreven verhuiswagens in Nederland. Inmiddels zijn er al 10 elektrisch aangedreven trucks in de vloot, inclusief de nieuwe DAF CF Electric LZV-combinatie. ‘We gebruiken deze onder meer voor vervoer van huurcontainers’, vertelt Rokus Vlot, directeur-eigenaar van Vlot Logistics. Met de LZV-combinatie kunnen we drie 20-feet-containers in een keer meenemen of een 40-feet- en een 20-feet-container en dat is weer een groot voordeel als het gaat om de transportbewegingen te beperken. Dubbele winst dus. Voor het klimaat en voor de congestie. Het laat zien dat er vanuit technologisch oogpunt grote stappen gemaakt zijn op het gebied van zero-emissie-voertuigen.

De nieuwe aanwinst maakt deel uit van de vloot van de divisie Vlot Logistics in Rotterdam. De lading zal uiteindelijk meer omvatten dan alleen containers. Door de haakarm en de kraan is de combinatie ook inzetbaar voor transport in de sectoren bouw en logistiek. Vlot: ‘Elektrisch transport is goed ingebed in onze bedrijfsvoering. De chauffeurs zijn ook gewend aan het rijden hiermee. Die weten hoe je de actieradius optimaal benut en zijn vertrouwd met het inplannen van oplaadsessies. Het vereist een andere mindset bij planners en chauffeurs, maar hoeft niet per se impact te hebben op het proces bij de klant.’

200 tot 250 kilometer
Vlot verwacht dat in de praktijk een actieradius van 200 tot 250 kilometer haalbaar kan zijn op 1 acculading. In Rotterdam beschikt Vlot Logistics over een eigen hoogvermogen DC-laadstation van 300 kilowatt. Binnen 1 uur is daarmee het batterijpakket van de DAF CF Electric naar 80 procent te laden waardoor er weer een aanzienlijk aantal kilometers gereden kan worden. De benodigde stroom komt voor een belangrijk deel van zonnepanelen op de daken van de vestigingen van Vlot Logistics. Op de vestiging Rotterdam zal deze op korte termijn direct uit de zonnepanelen gebruikt gaan worden voor het opladen van de vrachtwagens door middel van een koppeling met een energiestorage-container.

‹ Naar overzicht