©VDL Bus & Coach

VDL opent nieuwe fabriek voor bouw elektrische bussen

Foto's|Laatste update:

VDL Bus & Coach heeft in de Belgische provincie West-Vlaanderen in Roeselare een nieuwe fabriek voor de bouw van elektrische bussen geopend. Bij VDL Bus Roeselare wordt op seriematige wijze de nieuwe generatie Citea geproduceerd, de 100 procent elektrische bus voor het openbaar vervoer.

Minister-president Jambon
Bij de opening waren ook de Vlaamse minister-president Jan Jambon en de Vlaamse minister Lydia Peeters van Mobiliteit van de partij. De eerste steenlegging van de nieuwe busfabriek van VDL Groep vond 2 jaar geleden plaatst. Het gebouw is ontworpen met een sterke focus op duurzaamheid, waarbij vloerverwarming en ventilatiesystemen zorgen voor een efficiënt gebruik van energie.

Zonnepanelen zijn geïntegreerd in het ontwerp, waardoor de fabriek grotendeels zelfvoorzienend is in haar energiebehoeften. Het groendak draagt niet alleen bij aan de esthetiek van het gebouw, maar fungeert ook als een natuurlijke isolator en draagt bij aan de biodiversiteit in de omgeving.

Lokale werkgelegenheid
VDL Bus & Coach kiest er bewust voor om haar bussen in Europa te bouwen. Alain Doucet, directeur VDL Bus Roeselare, benadrukt het belang van investeren in werkgelegenheid: 'We weten dat technisch geschoolde mensen van het grootste belang zijn voor de hoogwaardige maakindustrie. Het is cruciaal dat wij ook als bussenbouwers blijven investeren in levenslang leren, om de vaardigheden van onze medewerkers aan te passen aan de veranderende noden van de economie. We mogen dit echter niet zien als vanzelfsprekend, dit vergt een grote inspanning van zowel werkgever als medewerker.' 

Om dat te kunnen blijven nastreven en de maakindustrie voor bussen in Europa te behouden, benadrukt VDL Bus & Coach het belang van een gelijk speelveld bij initiatieven vanuit andere werelddelen. 'Er moet sprake zijn van een eerlijke wedstrijd, een wedstrijd met dezelfde spelregels', aldus Rolf-Jan Zweep, algemeen directeur van VDL Bus & Coach.

800 bussen
De productiecapaciteit van VDL Bus Roeselare bedraagt ongeveer 800 bussen op jaarbasis. Ondanks dat de fabriek in Roeselare dit totaal aantal nieuwe generatie Citea’s op jaarbasis zou kunnen fabriceren, kiest VDL Bus & Coach er bewust voor om de elektrische stadsbus ook bij haar andere productiefaciliteit in Valkenswaard te produceren. De beschikbare productiecapaciteit wordt daarmee zo optimaal mogelijk ingezet. Bovendien wordt hiermee de flexibiliteit verhoogd.

‹ Naar overzicht