Foto van de week | Centraal Bureau voor Statistiek: berijder elektrische auto maakt meer kilometers

Foto's|Laatste update:

Elektrische personenauto’s en plug-in hybride auto’s reden in 2015 samen 1,5 miljard kilometer. Dat is 1,4 procent van alle met Nederlandse personenauto’s afgelegde kilometers. Met stekkerauto’s wordt gemiddeld meer gereden dan met benzineauto’s, maar minder dan met diesels. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2015 werd volgens het CBS bijna 0,2 procent van alle personenautokilometers afgelegd met elektrische auto’s en 1,2 procent met plug-in hybrides. De meeste kilometers komen voor rekening van benzineauto’s (65 procent) en dieselauto’s (31 procent). Gemiddeld zijn in 2015 met een elektrische personenauto en een plug-in hybride respectievelijk 16.300 en 17.400 kilometer afgelegd. Dat is meer dan met een auto op benzine (10.700 kilometer) of LPG (15.800 kilometer), maar minder dan met een dieselauto wordt gereden. Diesels maken op jaarbasis meer kilometers dan elektrische auto’s: 23.000 kilometer. Personenauto’s op aardgas leggen in een jaar de meeste kilometers af (26.400 kilometer).

Van alle stekkerauto’s rijdt 85 procent bedrijfsmatig. Auto’s die eigendom zijn van een (lease)bedrijf rijden gemiddeld meer kilometers dan auto’s in particulier bezit. Van de 5 meest voorkomende elektrische auto’s legt de Tesla gemiddeld de meeste kilometers per dag af: 94 kilometer. Van de meest voorkomende plug-in hybrides heeft de Volvo V60 met gemiddeld 80 kilometer het hoogste dagkilometrage. De stekkerauto die het meest voorkomt in ons land is de Mitsubishi Outlander, die gemiddeld 70 kilometer per dag rijdt.

‹ Naar overzicht