©Cargolev

Het nieuws in 1 minuut | maandag 5 november – zondag 18 november 2018

Nieuws in 1 minuut|Laatste update:

PitPoint gaat publiek waterstoftankstation Arnhem bouwen
Samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem gaat PitPoint in Arnhem het derde publieke waterstoftankstation van Nederland bouwen en exploiteren. Het station gaat juni 2019 open. De partners onderzoeken ook samen hoe het gebruik van waterstofvoertuigen gestimuleerd kan worden. Het nieuw te bouwen tankstation komt op dezelfde locatie als waar PitPoint nu een CNG-tankstation heeft. Bij het station op de Westervoortsedijk kunnen straks zowel personenvoertuigen (700 bar) als bussen en huisvuilwagens (350 bar) tanken. De waterstof wordt onsite geproduceerd met behulp van technologie geleverd door het Arnhemse bedrijf HyGear.

Lelystad start e-bike- en e-autodeelsysteem
Lelystad Airport Businesspark (LAB), provincie Flevoland en gemeente Lelystad hebben het startsein gegeven voor het eerste e-bike- en e-autodeelsysteem van Lelystad. Met het project willen de 3 partijen duurzame mobiliteit stimuleren. Zowel binnen Lelystad als van en naar de stad. Daarnaast willen ze de luchtkwaliteit verbeteren. Werknemers van bedrijven die gevestigd zijn in Lelystad en op Lelystad Airport Businesspark, kunnen vanaf nu de eerste 6 maanden kosteloos gebruikmaken van het deelsysteem. Bij de start van het e-deelsysteem hebben de partijen de ambitie uitgesproken om het aantal voertuigen flink te vergroten. Het streven is dat medio 2020 minstens 10 procent van de werknemers in Lelystad regelmatig gebruikmaakt van het duurzame e-deelsysteem.

10 VDL Citea’s SLFA-181 Electric voor streekvervoer regio Waterland
Openbaarvervoerbedrijf EBS heeft 10 elektrische VDL Citea’s SLFA-181 officieel in gebruik genomen, die gaan rijden binnen het streekvervoer in de regio Waterland. De elektrische bussen worden ingezet op de R-net lijn 316 tussen Amsterdam en Edam-Volendam. Dit resulteert in 135.000 elektrische kilometers per bus per jaar. Naast forensen maken ook veel toeristen gebruik van deze buslijn. De batterij- en laadstrategie zijn afgestemd op de hogere gemiddelde snelheid die past bij het streekvervoer.

Utrecht beste in autodelen
De gemeente Utrecht wint de Autodeel Award 2018. De gemeente kwam als beste uit de bus door de brede en langjarige aanpak voor het stimuleren van autodelen. Naast Utrecht valt ook Enschede in de prijzen voor het beste autodeelproject. Het is voor de derde keer dat de prijs wordt uitgereikt. Natuur & Milieu en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat beoordeelden bij 30 gemeenten wat zij doen op het gebied van autodelen. Utrecht scoort goed omdat ze een brede aanpak hebben en al jarenlang inzetten op de groei van autodelen. gemeente Enschede krijgt de prijs voor het beste autodeelproject. Met een app kunnen ambtenaren de meest duurzame vervoersvariant vinden en zo nodig direct een reservering voor bijvoorbeeld een elektrische deelauto maken. Na een testperiode met 65 ambtenaren volgt begin 2019 opschaling naar alle ambtenaren, privéritten en andere organisaties. 

Spaanse VMS introduceert elektrische motorfiets eezon in Nederland
VMS Automotive, Spaanse onderneming en spin-off van industriële groep Marsan, presenteert de nieuwe motorfiets eezon. Het eerste gelanceerde model, de eezon e3, is een motorfiets met 3 wielen die geheel elektrisch is en beschikt over een gepatenteerd evenwichtssysteem en mogelijkheid tot laden aan elk stopcontact. Een intelligent systeem voor manoeuvres en achteruitrijden vergemakkelijkt het rijden op lage snelheid. Daarbij beschikt het voertuig een gepatenteerd inclinatie- en evenwichtssysteem dat ervoor zorgt dat hij door bochten rijdt als een motorfiets met 2 wielen.

Fastned haalt 11 miljoen euro op voor uitbreiding Europees snellaadnetwerk
Fastned heeft ruim 11 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van obligaties. De opbrengsten zijn bedoeld om verdere groei te faciliteren en het Europees netwerk van snellaadstations uit te breiden in Nederland, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Bart Lubbers, mede-oprichter van Fastned: ‘Ruim 5.000 mensen hebben nu geïnvesteerd in Fastned. Deze mensen geloven in onze missie en in ons bedrijf. Ze zien de groei van elektrisch rijden versnellen. Waar onze stations vroeger een paar bezoekers per dag hadden, staan er nu vaak een paar auto’s tegelijk te laden. Ons beste station trekt inmiddels al ruim 100 bezoekers per dag.’

Electrocar lanceert lichte elektrische truck Cargolev
Electrocar, Nederlandse leverancier van elektrische werkvoertuigen, lanceert Cargolev. Met dit nieuwe, 100 procent elektrische voertuig brengt Electrocar zijn eigen voertuig op de markt. Het nieuwe voertuig met beperkte snelheid is 1,30 breed en hiermee geschikt voor smalle doorgangen en in gebieden waar deze beperkte snelheid gewenst is. Ook beschikt Cargolev over 800 kilogram netto laadvolume. Dankzij de voorwielaandrijving heeft de Cargolev een extra lage laadvloer. Electrocar heeft direct 2 Cargolev-types op de markt gebracht. De Cargolev TC Gesloten Laadbak XL is speciaal ontwikkeld voor stedelijk gebruik. Het tweede Cargolev-type is de Cargolev TC Open Laadbak. Geschikt voor elektrisch transport van (groen)afval en gereedschappen.

‹ Naar overzicht