©Volvo

Het nieuws in 1 minuut | maandag 1 februari – zondag 21 februari 2021

Nieuws in 1 minuut|Laatste update:

Eerste Volvo FL Electric voor Circulus-Berkel
De eerste Volvo FL Electric voor Circulus-Berkel is onlangs afgeleverd. De elektrische 4×2-bakwagen wordt ingezet voor het uitleveren van containers in steden als Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Vooral de wil en de must om het wagenpark te gaan verduurzamen en het gegeven dat Volvo Trucks een elektrische oplossing voor het zwaardere segment af fabriek kan bieden, waren voor Circulus-Berkel redenen voor de Volvo FL Electric te kiezen. De levering kwam tot stand in samenwerking met Volvo Trucks-dealer Harbers Trucks. Circulus-Berkel wil stapsgewijs zijn hele wagenpark verduurzamen en switchen naar zero-emissie afvalinzameling. Diverse steden waar Circulus-Berkel actief is, gaan vervuilende voertuigen weren. ‘Apeldoorn, Deventer en Zutphen gaan uiterlijk in 2025 emissievrije zones instellen in hun binnensteden’, vertelt fleetmanager Oscar Faber. ‘In die zones zijn alleen schone voertuigen welkom. Gelet op het feit dat een truck voor distributiewerk bij ons zeker 10 jaar meegaat, is het zaak om op die ontwikkeling tijdig te anticiperen.’ Circulus-Berkel zet de Volvo FL Electric in voor de uitgifte van containers. De Volvo FL Electric heeft een maximum bruto voertuiggewicht (GVW) van 16,7 ton. Het feit dat Volvo dit voertuig vanuit de eigen lijn produceert en af fabriek levert, speelde een belangrijke rol bij de keuze voor de Volvo FL Electric. De Volvo FL Electric van Circulus-Berkel wordt voorzien van 4 lithium-ion-accupakketten van 50 kilowatt elk voor een voldoende actieradius voor de inzet van het voertuig.

VDL Bus & Coach levert 12 elektrische Citea’s aan Duitse vervoerders
Duitse vervoerders bundelen hun krachten en vertrouwen vanaf eind 2021 op 12 Citea’s SLF 120 Electric van VDL Bus & Coach. Kraftverkehrsgesellschaft Braunschweig, Verdener Verkehrsgesellschaft en Stadbus Goslar onderstrepen op deze manier hun duurzame ambities op het gebied van elektrisch regionaal openbaar vervoer. VDL Bus & Coach levert in totaal 12 Citea’s SLF-120 Electric aan 3 vervoerders: 9 Citea’s aan Kraftverkehrsgesellschaft Braunschweig, 2 aan Verdener Verkehrsgesellschaft en 1 aan Stadtbus Goslar. De samenwerking met KVG Braunschweig en Verdener Verkehrsgesellschaft is niet nieuw: zij zijn al in het bezit van Citea’s LLE Diesel. De 12 VDL-Citea’s worden in december van dit jaar geleverd. De voertuigen bieden de oplossing voor elektrisch openbaar vervoer op buslijnen met hoge passagiersaantallen. De Citea’s SLF-120 Electric hebben een CCS-laadpunt en worden voornamelijk op het depot geladen. De batterijen hebben een capaciteit van 350 kilowattuur. De bestelde Citea’s zullen hoofdzakelijk worden ingezet in het stadsvervoer.

PostNL start met uitstootvrije pakketbezorging in Amersfoort
PostNL is in de historische binnenstad van Amersfoort gestart met volledig uitstootvrije pakketbezorging. PostNL heeft de ambitie om in 2025 in 25 binnensteden uitstootvrij te bezorgen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een samenwerking met de gemeente Amersfoort. Bij het PostNL-pakkettensorteercentrum in Amersfoort is een elektrisch laadplein voor pakketbussen aangelegd. Vanuit daar is PostNL gestart met uitstootvrije pakketbezorging in de binnenstad met 4 elektrische pakketbussen. De bedoeling is om de komende periode nog meer elektrische pakketbussen in te zetten, zodat het uitstootvrije gebied snel uitgebreid kan worden naar de ring om het historisch centrum. PostNL heeft de ambitie om in 2025 in 25 binnensteden uitstootvrij te bezorgen. Samen met verschillende overheden en andere bedrijven heeft PostNL in dat kader de Green Deal Zero Emissie stadslogistiek ondertekend. Om logistiek duurzaam en toekomstbestendig te bezorgen, onderneemt PostNL verschillende initiatieven. Behalve in Amersfoort wordt er ook vanuit de pakkettensorteercentra in Amsterdam, Almere, Leeuwarden, Kolham, Nieuwegein, Den Hoorn en Halfweg elektrische bussen ingezet om pakketten te bezorgen. PostNL test in diverse steden met verschillende licht elektrische vrachtvoertuigen (LEVV) om te onderzoeken welke goed inzetbaar zijn voor uitstootvrije pakketbezorging in binnensteden. Ook schonere brandstoffen dragen bij aan het vergroenen van het wagenpark van PostNL. Zo wordt geëxperimenteerd met duurzame brandstoffen als HVO100 en BIO-LNG, een brandstof gemaakt van afvalstromen.

‹ Naar overzicht