©Mercedes-Benz

Nieuws in 1 minuut | Verkoopstart Mercedes EQE, Ebusco neemt aandeel in ZES en nieuwe voorzitter VER

Nieuws in 1 minuut|Laatste update:

Ebusco neemt 40  procent aandeel in Zero Emission Services over
Ebusco heeft 40 procent van het aandelenkapitaal overgenomen van Zero Emission Services (ZES), een aanbieder van all-in- concepten voor emissievrije binnenvaart. Ebusco heeft het belang overgenomen van ENGIE, een van de oprichters van ZES. Aangezien hun oplossingen complementair zijn, kunnen Ebusco en ZES samen hun gezamenlijke impact in de maritieme sector vergroten.

ZES is opgericht in juni 2020 en biedt een compleet assortiment producten en diensten, gebaseerd op verwisselbare batterijcontainers die worden opgeladen met hernieuwbare energie, oplaadstations, technische ondersteuning en een pay-per-use-concept voor scheepseigenaren. In september 2021 is het eerste emissievrije binnenvaartschip, met energiecontainers van ZES, in de vaart gekomen. ZES is opgericht door ING bank, energie- en technische dienstverlener ENGIE, maritiem technologiebedrijf Wärtsilä en het Havenbedrijf Rotterdam. Ebusco nam zijn 40 procent belang over van ENGIE. Alle aandeelhouders stellen kapitaal, expertise en personeel ter beschikking om ZES in zijn ontwikkeling te ondersteunen.

Verkoopstart Mercedes EQE
Mercedes meldt dat de nieuwe elektrische EQE per direct te bestellen is in 2 verschillende uitvoeringen: de EQE 350+ en de Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC. De sportieve businesslimousine biedt volgens de fabrikant alle functies van de EQS, in een iets compacter formaat. De actieradius bedraagt meer dan 600 kilometer.

De rijkarakteristieken kunnen door de bestuurder met een druk op de knop worden veranderd, om deze aan te passen aan de situatie of aan de eigen voorkeuren. De AMG DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s bestrijken een breed spectrum: van comfort tot sportief. Belangrijke parameters zoals de aandrijf- en prestatiekarakteristieken, onderstelafstemming, AMG DYNAMICS met onder meer stuurkrachtkarakteristiek en AMG SOUND EXPERIENCE, zijn in het gekozen rijprogramma inbegrepen. De maximale aandrijfkracht kan worden opgeroepen in het rijprogramma Sport+, of in alle programma’s via de kickdownfunctie.

De Mercedes-AMG is optioneel te voorzien van tal van uitrustingen, waaronder het AMG-nightpakket met elementen in zwart en zwart chroom, rode remklauwen of sierdelen in AMG-carbon. 

Meest geavanceerde laadplein Twente geopend
Wethouder Van Houdt heeft het laadplein aan de Twekkeler Es 53 te Enschede onlangs officieel geopend. Sinds begin februari is het plein actief en wordt er gebruikgemaakt van de laadfaciliteiten door elektrische rijders uit de regio. Het laadplein bestaat uit 6 opstelplaatsen met een laadcapaciteit tot 400 kilowatt, geschikt voor elektrische trucks, bestelbussen en personenauto’s.

De laadoplossing die wordt aangeboden, is ontwikkeld door het Finse bedrijf Kempower. Het laadplein aan de Twekkeler Es is het eerste laadplein in Nederland met de laadoplossing van Kempower, voorheen waren deze enkel te vinden in Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. De laadpalen kennen een dynamische stroomverdeling. De laadhub bewaakt continu het laadvermogen van elk voertuig. Wanneer de laadcapaciteit van een voertuig afneemt naarmate de batterij oplaadt, wijst het systeem deze automatisch toe aan voertuigen die extra laadvermogen kunnen gebruiken. Door deze dynamische stroomverdeling kan ieder voertuig zo optimaal mogelijk naar de behoefte worden bediend. Deze dynamische stroomverdeling, en de grote capaciteit die het laadplein bevat, is volgens het bedrijf uniek in de regio en daarmee verdient het laadplein het predicaat van meest geavanceerde laadplein van  Twente en omstreken.

Leonie van den Beuken nieuwe voorzitter van de Vereniging Elektrische Rijders
Leonie van den Beuken is vanaf 1 april de nieuwe voorzitter van de Vereniging Elektrische Rijders. De VER speelt een steeds belangrijker rol in het debat en de uitvoering van de verdere elektrificering van Nederland, op landelijk en regionaal, maar ook op lokaal niveau. Van den Beuken zal hier een belangrijk gezicht van worden.

‘Elektrisch rijden levert een positieve bijdrage aan een beter klimaat, zorgt voor betere leefbaarheid van steden en dorpen en is ook nog eens heel comfortabel’, aldus Van den Beuken. ‘Maar het is nog lang niet beschikbaar voor iedereen. Samen met de Vereniging ga ik me inspannen om deze omslag sneller en beter te laten verlopen, voortbouwend op de fantastische basis die de Vereniging heeft gelegd.’

Zij volgt hiermee Koos Burgman op, die 5 jaar lang op een voortreffelijke wijze de vereniging heeft helpen groeien tot waar ze nu staat. De vereniging heeft bijna 10.000 leden, meer dan 500 vrijwilligers, bijna 80 ambassadeurs en groeit gestaag. Van den Beuken is 51 jaar en woont in Amsterdam. Sinds november 2018 is ze Programmadirecteur Amsterdam Smart City, een stedelijk innovatieplatform met een onafhankelijk programma dat verbonden is aan de Amsterdam Economic Board. Het richt zich op het waardevol versnellen van de grote maatschappelijke transities: energie, circulair, mobiliteit en digitalisering. Daarvoor was Leonie in verschillende leidinggevende functies werkzaam in de regio groot-Amsterdam voor het Havenbedrijf en de gemeente Amsterdam.

‹ Naar overzicht