©© MyWheels

Nieuws in 1 minuut | Gebruik deelauto's MyWheels verdubbeld, eerste uitstootarm gebouwde snellaadstation voor Fastned

Nieuws in 1 minuut|Laatste update:

Ford Pro en Deutsche Post DHL Group elektrificeren last mile
Ford Pro en Deutsche Post DHL Group hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend om de inzet van geëlektrificeerde bestelwagens voor wereldwijde logistieke operaties te versnellen. Ford Pro zal Deutsche Post DHL Group tegen eind 2023 wereldwijd uitrusten met meer dan 2.000 elektrische bestelwagens. De ondertekende overeenkomst omvat een volledige reeks oplossingen voor het beheer van het elektrische wagenpark, inclusief toegang tot Ford Pro's connected E-Telematics-software en laadoplossingen om de kosten te verlagen en de efficiëntie te optimaliseren als onderdeel van de gemeenschappelijke emissievrije doelstellingen van de 2 organisaties.

Deutsche Post DHL Group streeft naar een aandeel van 60 procent e-voertuigen dat wordt gebruikt voor koolstofneutraal ophalen en afleveren tegen 2030, nu ook aangedreven door Ford Pro's line-up van geëlektrificeerde voertuigen, waaronder de nieuwe E-Transit.

Zaptec opent Benelux-kantoor in Amsterdam
Zaptec, de Noorse aanbieder van laadstations voor elektrische auto's, heeft sinds 1 januari van dit jaar een Benelux-kantoor geopend in Amsterdam. Managing Director Benelux Joris Laponder trad op 1 oktober 2022 in dienst bij Zaptec en begon direct met het opzetten van het Benelux-team. Laponder: ‘De Benelux-markt is meer dan klaar voor substantiële groei. De energietransitie kent een versnelde groei. Levering en installatie van laadpunten alsook de netwerkcapaciteit in Nederland en België zijn uitdagingen die gepaard gaan met deze versnelling. Zaptec speelt hier verrassend goed op in door snelle levering, installatiegemak en een eenvoudige uitbreiding van laadpunten. Met Zaptec’s geavanceerde technologie wordt het maximale uit het zwaar belaste energienetwerk gehaald.’

Zaptec biedt naar eigen zeggen 2 future-proof kwaliteitsoplossingen; de Zaptec Pro en de Zaptec Go. De Zaptec Pro is een slim en efficiënt laadpunt voor parkeergarages- en plekken bij wooncoöperaties, VVE’s, bedrijven en nieuwbouw. Als volgens het bedrijf slimste en meest flexibele laadpunt op de markt, biedt Zaptec Pro standaard 4G voor snelle installatie, ISO15118 met onder andere Plug & Charge- en Vehicle2Grid-voorbereiding. 

Fastned opent eerste uitstootarm gebouwde snellaadstation
Fastned heeft voor het eerst op grotendeels uitstootvrije wijze een snellaadstation gebouwd, nabij Beesd. De bouw van een laadstation met 8 laadplekken op verzorgingsplaats Lingehorst, langs de A2 nabij Beesd, is de eerste stap in Fastneds ambitie om op termijn alle laadstations uitstootvrij te realiseren. Het bedrijf maakte tijdens de bouw van het station zoveel mogelijk gebruik van elektrisch materieel zoals elektrische rupskranen, shovels en hoogwerkers. Als resultaat werd 81,85 procent minder stikstofoxide (-22,1 kilogram NOx) en 77,15 procent minder koolstofdioxide (-6,2 ton CO2) uitgestoten in vergelijking met een traditioneel gebouwd station van dezelfde omvang. Voor het onderzoek schakelde het snellaadbedrijf een onafhankelijk bureau in, dat de uitstoot via officiële AERIUS-berekeningen in kaart bracht.

In 2022 bouwde Fastned een recordaantal nieuwe stations en dit jaar wordt het bouwtempo verder versneld. De ambitie is om voor het einde van 2024 de grens van 400 stations te passeren. 

MyWheels ziet gebruik meer dan verdubbelen in 2022
Het gebruik van de deelauto’s van MyWheels is ruim verdubbeld in 2022. In totaal is het aantal klanten gestegen naar 350.000. Dit is een stijging van bijna 60 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Autodelen stijgt vooral in populariteit onder de doelgroep van 25 tot 40 jaar. Extra drukte ondervond het deelautobedrijf dit jaar door de stakingen van de NS. Mede door de fusie met Amber heeft MyWheels momenteel een vloot van 2.900 auto’s. 

Onder het totaal aantal klanten vallen zowel particuliere als zakelijke gebruikers. De deelauto’s worden voornamelijk gebruikt in stedelijk gebied, met name de 4 grootste steden van Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Buiten de grootste steden is er afgelopen jaar ook een grote toename in populariteit te zien, zoals in Haarlem en Leiden. Deelauto’s kunnen steden helpen met de uitdaging op het gebied van krapte in de openbare ruimte door verdichting en met emissiereductie-regelgevingen.

Eerste elektrische vrachtwagens in haven Gent
De Deense rederij DFDS heeft 125 zware elektrische vrachtwagens gekocht bij het Gentse Volvo Trucks. De eerste vrachtwagens zijn in gebruik genomen. DFDS, een van de grootste scheepvaartbedrijven in Noord-Europa, werkt aan een volledig groene corridor tussen North Sea Port in Gent en het Zweedse Göteborg: tegen 2050 moet al het transport CO2-neutraal verlopen, over zee, maar ook over land. DFDS heeft daarom 125 zware elektrische vrachtwagens gekocht bij het Gentse Volvo Trucks, een 20-tal ervan zullen worden ingezet in Gent.

‹ Naar overzicht