©Gazelle

e-bike Commuting Monitor: 2 van 3 verkochte fietsen elektrisch

Nieuws|Laatste update:

International Bike Group (IBG) heeft de allereerste bevindingen bekendgemaakt van een continu-onderzoek naar de rol die de elektrisch aangedreven fiets (e-bike) de komende jaren heeft in het pendelen van huis naar dagelijks werk.  IBG is het moederbedrijf van fietsenwinkel.nl (Benelux) en hellorider (Scandinavië). Dat de elektrische fiets met meer dan 400.000 verkochte stuks aan een razendsnelle opmars onder consumenten bezig is, toonden de landelijke verkoopcijfers in 2018 al aan, in 2019 zal dat aantal naar verwachting rond de 550.000 liggen. Inmiddels zijn bij Fietsenwinkel.nl al 2 van de 3 verkochte fietsen elektrisch aangedreven.  De mate waarin de e-bike zich als een serieus woon-werk-vervoersalternatief van de auto en het ov ontwikkelt, is het belangrijkste speerpunt waar IBG zich op richt met de e-bike Commuting Monitor.

Hoe dichterbij, hoe populairder
Het eerste onderzoek dat deel uitmaakte van de e-bike Commuter Monitor betreft een onderzoek onder Nederlanders die een inkomen verdienen en in een straal van 5 tot 50 kilometer van hun werk wonen. Van hen bezit nu 28 procent een e-bike. Van deze groep gaat nu 14 procent naar het werk met de e-bike. Wanneer de woon-werkafstand kleiner wordt, dan stijgt dit percentage tot 19 procent (5 tot 25 kilometer) en 25 procent (5 tot 15 kilometer).

Goede voornemens
In het tweede deel van de e-bike Commuter Monitor zegt ruim twee derde (71 procent) van de e-bikebezitters die recentelijk bij Fietsenwinkel.nl een elektrische fiets aanschaften, en wonen in een straal van 5 tot 50 kilometer tot hun werk, de e-bike primair voor woon-werkverkeer te hebben gekocht. Wanneer de woon-werkafstand kleiner wordt, dan stijgt dit percentage significant tot 78 procent (5 tot 25 kilometer) en zelfs 80 procent (5 tot 15 kilometer).

Duur in aanschaf, weinig hulp van werkgever
Ondanks de enorme populariteit en groei, met meer dan 400.000 verkochte e-bikes in 2018, gebruikt op dit moment nog slechts 4 procent van de Nederlanders die op 5 tot 50 kilometer van hun werk wonen een e-bike om naar het werk te gaan. Van die 4 procent werkt 70 procent in een straal tot 15 kilometer van huis. Regen (62 procent), storm (43 procent) en afspraken buiten de deur (29 procent) zijn de meestgenoemde bezwaren om niet te overwegen met een e-bike naar het werk te gaan, of als optie te overwegen. De hoge aanschafwaarde is vooralsnog de grootste hobbel om een e-bike te kopen voor woon-werk, gevolgd door een gebrek aan financiële tegemoetkoming en positieve prikkels van de werkgever om vaker de auto een of meerdere dagen per week te laten staan en de (elektrische) fiets naar het werk te pakken.

Leasefiets van de zaak
Werkgevers hebben, zo lijkt het wel, de belangrijkste troef in handen om werknemers op een e-bike te krijgen. 58 procent van de ondervraagden geeft aan positief te staan tegenover het e-biken naar het werk als de aanschafkosten en andere belemmeringen geen rol meer spelen.

Tegen deze achtergrond en gesteund door een extra financiële prikkel vanuit het ministerie van Financiën wanneer per 1 januari 2020 de nieuwe bijtellingsregeling ‘fiets van de zaak’ van 7 procent van kracht wordt, kunnen werkgevers volgens het onderzoek een belangrijke rol vervullen om medewerkers te motiveren op de fiets te springen.

‹ Naar overzicht