©Maria Hutabarat

Universiteit Utrecht heeft eerste campus ter wereld voor bidirectioneel laden

Nieuws|Laatste update:

Het Science Park van de Universiteit Utrecht is de eerste campus ter wereld waar bidirectioneel laden – het laden en ontladen – van elektrische auto’s vanaf nu mogelijk is. Het universiteitsterrein vormt 1 van de 6 onderzoekslocaties die voor het project Smart Solar Charging zijn opgezet. Op de campus staan 32 laadpunten die worden gecombineerd met de 8.000 zonnepanelen die al op de campus aanwezig zijn. Medewerkers van de Universiteit Utrecht kunnen, voor werkgerelateerde reizen, elektrische auto’s gebruiken die aan de laadpalen gekoppeld zijn. Tijdens het project worden data verzameld die door onderzoekers van de Hogeschool Utrecht, de Universiteit Utrecht en partners wordt gebruikt. De campus is dus een levend lab.

Netwerk van de toekomst
‘Het doel is om te ontdekken, door wetenschappelijk onderzoek en het gebruik van de auto’s, hoeveel energie een auto precies verbruikt en hoeveel hij weer terug kan geven’, zegt Wilfried van Sark, hoogleraar zonne-energie van de Universiteit Utrecht.’

Afgelopen maart werd het laadsysteem al in gebruik genomen in de Utrechtse wijk Lombok. In de toekomst kan bidirectionaal laden volgens de projectleiders op grote schaal worden ingevoerd. Het kan volgens de universiteit een van de meest belangrijke stroomnetwerken worden, waarbij auto’s niet alleen stroom gebruiken maar ook teruggeven aan het elektriciteitsnetwerk. Bijvoorbeeld een woonwijk waar elektrische auto’s ’s avonds bijspringen als er een piek in het gebruik van energie is, onder andere door het gebruik van verlichting en verwarming. Zo staat het elektriciteitsnetwerk minder onder druk en kan duurzame energie optimaal worden benut.

‹ Naar overzicht