English
©Ambert

TNO en autodeelplatform Amber starten onderzoek naar optimaliseren levensduur batterijen

Nieuws|Laatste update:

Onderzoeksorganisatie TNO en autodeelplatform Amber starten samen een haalbaarheidsonderzoek rond optimaal gebruik van elektrische auto’s om de levensduur van batterijen te verlengen.

Ritplanning
Door batterijdata te verzamelen van auto’s uit de vloot van Amber willen beide partijen achterhalen of een wagenparkbeheerder de ritplanning zodanig kan sturen dat daarmee op lange termijn de levensduur van batterijen wordt verlengd.

Beschikbaarheid, planning en batterijlaadniveau bepalen momenteel het laadschema en de inzet van de auto’s binnen een vloot. Een klant krijgt een auto aangeboden die voldoende lading heeft voor de op dat moment geplande rit; de actuele leeftijd van de batterij wordt hierin niet meegenomen. Amber en TNO willen nu achterhalen of een ritplanning die daar wel rekening mee houdt, kan bijdragen aan batterijkwaliteit op langere termijn.

Gebruikskosten
Met de opgedane kennis zouden vlootbeheerders zoals Amber vanaf dag 1 kunnen sturen op het aanbieden van voertuigen die binnen het totaal van de vloot een zo lang mogelijke levensduur van de batterijen oplevert. Dat kan ook bijdragen aan een betere inschatting van de waarde van de batterij tegen het einde van een leasecontract - en zo wellicht ook langer doorrijden met één batterijpakket mogelijk maken.

De batterij van een elektrisch voertuig is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de kosten. Een verbetering van de levensduur zou een grote impact kunnen hebben op de gebruikskosten van elektrische voertuigen. TNO wil het project, dat vanuit Helmond wordt aangestuurd, ook laten aansluiten op ander Europees onderzoek. De haalbaarheidsstudie loopt tot medio juni 2020. Om de gegevens te verzamelen, wordt in 30 Ambers een meetinstrument aan de batterij gekoppeld. De gekozen voertuigen vormen een dwarsdoorsnede qua leeftijd, gebruiksintensiteit en gekozen ritafstanden. De gegenereerde data worden niet gekoppeld aan de gegevens van de gebruikers van de auto.

Na afloop van het onderzoek bepalen TNO en Amber of het resultaat voldoende waarde heeft voor een daadwerkelijke implementatie van de verschillende gebruiksscenario’s.

‹ Naar overzicht

Test & Reviews | Polestar 2

De ANWB heeft de Polestar 2  getest. Het voertuig heeft volgens de fabrikant een actieradius van 470 kilometer.
Test & reviews|Laatste update:

Test & Reviews | Volkswagen ID.3

De ANWB heeft de Volkswagen ID.3  getest. Het voertuig heeft volgens de fabrikant een actieradius van 426 kilometer.
Test & reviews|Laatste update:

Test & Reviews | Honda e 2020

De ANWB heeft de Honda e 2020 getest. Het voertuig heeft volgens de fabrikant een actieradius van 220 kilometer.
Test & reviews|Laatste update:

23 woningcorporaties presenteren mogelijkheden van laadpunten elektrische auto's voor huurders

23 woningcorporaties hebben samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de mogelijkheden onderzocht voor laadpunten bij huurwoningen. Het publiek beschikbare rapport bevat aanbevelingen voor beleid en uitvoering van projecten,...
Publicatie van de maand|Laatste update:

Prinsjesdag: bijtelling voor elektrische auto met zonnepanelen in 2021 gunstiger

Het kabinet heeft op Prinsjesdag bekendgemaakt een  elektrische auto met zonnepanelen in 2021 te gaan bevoordelen. Dat staat in het Belastingplan 2021. Voor elektrische auto’s met zonnepanelen geldt vanaf 2021 volgens de afspraken...
Nieuws|Laatste update: