Den Haag voert milieuzone voor dieselauto’s in

Nieuws|Laatste update:

Het centrum van Den Haag krijgt een milieuzone voor diesels. Dat heeft wethouder Duurzaamheid en Energietransitie Liesbeth van Tongeren bekendgemaakt. Vanaf medio 2021 zijn alleen personen- en bestelauto’s vanaf emissieklasse 4 toegestaan. Dat zijn dieselauto’s met een bouwjaar vanaf 2006. Voor vrachtauto’s op diesel wordt dan de bestaande milieuzone aangescherpt en uitgebreid met autobussen. Vanaf 2022 zijn alleen nog voertuigen met emissieklasse 6 toegestaan, dit zijn voertuigen met bouwjaar vanaf ongeveer 2014.

De milieuzone is vorig jaar al aangekondigd door het college in de aanpak schoon vervoer. Hierin is een waaier aan maatregelen benoemd om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zo moedigt het college schonere vormen van vervoer aan, zoals het openbaar vervoer en elektrisch rijden, en weert het meest vervuilende. Na gesprekken met de stad komt de wethouder nu met een concreet plan over de omvang van de milieuzone en welke categorieën wel nog welkom zijn.

De milieuzone is begrensd tot de centrumring - met als toevoeging van de noordzijde, waar de huidige milieuzone in overleg met bewoners uitgebreid wordt met het Telderstracé. Bij het bepalen van de emissieklasse volgt de gemeente de landelijke richtlijnen. Dit zorgt ervoor dat milieuzones in Nederland overzichtelijk zijn en dat automobilisten weten waar ze aan toe zijn.

Om het voor eigenaren gemakkelijker te maken om te kiezen voor een schoner alternatief, biedt het college een omruilregeling. Inwoners die een dieselauto of bestelbus inruilen krijgen een tegoed van 1.000 euro, dat gebruikt kan worden voor een (elektrische) fiets of bakfiets, het gebruik van een deelauto, een elektrische brom- of snorfiets of een ov-tegoed.

‹ Naar overzicht