Amsterdam wint voor het eerst Autodeel Award

Nieuws|Laatste update:

Amsterdam heeft de Autodeel Award 2020 in de categorie grote gemeenten gewonnen. Wethouder Sharon Dijksma van Verkeer en Vervoer heeft de award in ontvangst genomen.

Meeste versnelling
De hoofdstad liet dit jaar het beste beleid en de meeste versnelling in autodelen zien. De beste kleine gemeente voor autodelen werd Schouwen-Duiveland, waar elektrisch autodelen onder meer gecombineerd wordt met sociaal vervoer. De award voor het beste initiatief ging naar het project MADE (MyWheels & Amsterdam Delen Elektrisch). MADE zorgde voor een grote groei van het aantal elektrische deelauto’s in Amsterdam. De awards van Natuur & Milieu zijn uitgereikt door de voorzitter van de ‘Green Deal Autodelen’ Betty de Boer.

Vijfde keer
Natuur & Milieu kent de Autodeel Awards dit jaar voor de vijfde keer toe, in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het aandeel elektrische privépersonenauto’s in Nederland is 2 procent. Van de deelauto’s is inmiddels 6 procent elektrisch.

De gemeente Amsterdam geeft zelf het goede voorbeeld door het eigen wagenpark te delen en verstrekt bijvoorbeeld subsidies voor deelauto-abonnementen aan stadspashouders. De stad stimuleert het aanbieden van deelauto’s door een relatief laag aantal parkeerplaatsen per huishouden, er wordt gewerkt aan een autoluwe stad en aan strenge uitstooteisen. Afgelopen jaar werd er ook gestart met een nieuwe autodeelvergunning, waarmee deelauto’s binnen een bepaald vergunningsgebied geparkeerd en aangeboden kunnen worden. De samenwerking met aanbieders van autodelen is verbeterd en mede hierdoor staat Amsterdam nu met stip bovenaan door de successen van dit jaar.

Schouwen-Duiveland
In de gemeente Schouwen-Duiveland is een aantal elektrische auto’s overdag beschikbaar voor dienstreizen en ’s avonds en in het weekend kunnen inwoners van dorpskernen deze gebruiken.

De gemeente verving privéparkeerplaatsen afgelopen jaar voor parkeerplaatsen voor deelauto’s en plaatste laadpalen. Dit zorgt voor voldoende afname van de deelauto’s. Dit is als grote plattelandsgemeente een uitdaging vanwege het ontbreken van grote gebruikersaantallen. Ook combineert de gemeente autodelen met sociaal vervoer, waarbij vrijwilligers zorgen voor mobiliteit van kwetsbare inwoners.

MADE
MADE ofwel MyWheels & Amsterdam Delen Elektrisch stimuleerde dit jaar autodelen tijdens de coronamaatregelen door tarieven te verlagen en biedt elektrisch autodelen voordeliger aan ten opzichte van rijden op benzine. Het aandeel elektrische deelauto’s van MyWheels in Amsterdam is gegroeid tot 60 procent. Dit is belangrijk voor het stimuleren van duurzame mobiliteit op hernieuwbare energie. Bij MyWheels hoeven de elektrische auto’s niet naar een vaste laadpaal te worden teruggebracht, maar mogen ze op elke gewenste plek in een zogenaamde ‘buurtzone’ worden geparkeerd. Om deze redenen wint het project MADE van MyWheels de Autodeel Award 2020 in de categorie ‘beste initiatief’.

‹ Naar overzicht