©Rijksoverheid

Staatssecretaris Van Veldhoven sluit pact met Vexpan: 10 keer zoveel laadpunten in parkeergarages in 2025

Nieuws|Laatste update:

Er komen meer laadpunten voor elektrische auto’s in parkeergarages. Daarover hebben staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en het platform voor parkeren Vexpan afspraken gemaakt. In 2025 moeten er 10 keer zoveel laadpunten in parkeergarages zijn als nu. Zo blijven parkeergarages ook voor mensen met een elektrische auto een goede plek waar ze hun auto veilig kunnen parkeren en opladen, nu en in de toekomst.

Zekerheid
Er zijn in Nederland zo’n 400 parkeergarages, met gemiddeld zo’n 450 parkeerplekken. In ongeveer twee derde van die garages is op dit moment nog geen mogelijkheid voor elektrische auto’s om op te laden. Uit onderzoek van Vexpan – een vereniging waarbij zo’n 120 garagehouders, gemeenten en branchepartijen zijn aangesloten – blijkt dat er veel kansen zijn om dat te verbeteren. Betere kennisdeling en een heldere doelstelling kunnen helpen om ervoor te zorgen dat elektrische rijders in elke parkeergarage terecht kunnen.

Concrete doestelling die de betrokken partijen vandaag vastleggen is dat er in 2025 bij gemiddeld 5 procent van de parkeerplekken in parkeergarages een laadpunt is, en in 2030 bij gemiddeld 10 procent van de plekken. Die percentages zijn gebaseerd op het totale aantal laadpunten dat de komende jaren naar verwachting nodig is. De betrokken partijen monitoren elk half jaar of de aanleg van de laadpunten op schema ligt. Bij nieuwe garages en grote verbouwingen van bestaande garages zijn er volgens Europese regels al minimumeisen aan het aantal laadpunten.

Gastvrijheid
Staatssecretaris Van Veldhoven noemt de afspraken een goede stap: ‘Als je met de auto op pad bent is parkeren in een parkeergarage vaak een goede optie. Hoe fijn is het dan als je je auto makkelijk kwijt kunt en de batterij na je afspraak weer vol zit. Met deze afspraken komt dat een stap dichterbij. Dat geeft zekerheid en comfort.’

André Wielaard, voorzitter van Vexpan: ‘Voor de leden van Vexpan is gastvrijheid een kernwaarde. We willen dat parkeergarages voor alle automobilisten een aantrekkelijke optie zijn, nu en in de toekomst. Ook voor mensen met een elektrische auto dus. We gaan daarom actief met elkaar aan de slag om kennis te delen en belemmeringen weg te nemen, zodat de betrokken partijen dit zo goed en efficiënt mogelijk kunnen uitvoeren. Daarmee ondersteunen we tevens het streven van veel gemeenten om het aantal parkeerplekken op straat te reduceren en meer gebruik te maken van garageparkeren.’

‹ Naar overzicht