©Vattenfall

Vattenfall en MRA-Elektrisch: groen laden succes, elektrische auto van 96 procent rijders volledig opgeladen

Nieuws|Laatste update:

De nieuwe vorm van groen laden waarmee MRA-Elektrisch en Vattenfall in 2020 zijn gestart, is een succes. Slimme software stuurt laadpalen zo aan, dat pieken en dalen in het stroomaanbod automatisch goed worden benut. Uit de meetresultaten blijkt dat 96 procent van de e-rijders de auto volledig kan opladen.

Snel vertrekken
De overige 4 procent laadt gemiddeld 17 kilowattuur, wat overeenkomt met ongeveer 100 groene kilometers.

Bijna al deze e-rijders laden slechts kort en vertrekken snel weer. Zij gaan er waarschijnlijk al van uit dat ze de accu niet zullen volladen. Bijvoorbeeld omdat ze laden bij een winkelcentrum, terwijl ze daar boodschappen doen. De 100 kilometer die deze groep gemiddeld laadt, is sowieso bijna altijd genoeg, want de gemiddelde rit in Nederland is 32 kilometer.

Innovatieve software
Elektrisch rijders blijken van groen laden dus zelden iets te merken. Terwijl zij zo wel bijdragen aan een stabieler elektriciteitsnetwerk. 12 gemeenten doen mee aan het groene laden.

Bij 80 openbare laadpunten is hiertoe met innovatieve software getest hoe laadpalen kunnen bijdragen aan de stabiliteit op het elektriciteitsnet door in te spelen op wisselingen in vraag en aanbod. Neemt het stroomaanbod af, bijvoorbeeld als de wind gaat liggen en er minder groene stroom wordt opgewekt, dan wordt de laadsnelheid tijdelijk aangepast. Zo helpen elektrisch rijders mee om schommelingen in het aanbod van elektriciteit op te vangen.

Meer laadpalen voor groen laden
Pieter Looijestijn, projectmanager laadinfrastructuur van MRA-Elektrisch over het project. ‘Met de slimme software kunnen we snel meer laadpalen voor groen laden geschikt maken. Het staat vast dat deze slimme manier van groen laden wérkt. Het voorbeeldproject geeft ons dan ook het vertrouwen om samen met Vattenfall slim laden te activeren op alle geschikte laadpalen in de regio. In de toekomst verwachten wij dat slim en groen laden de standaard op het gehele publieke laadnetwerk wordt. Bij de laadpalen van MRA-Elektrisch laad je al gegarandeerd met groene stroom, maar de slimme aansturing draagt eraan bij dat het aandeel groene stroom in het elektriciteitsnet kan groeien.’

Het contract van MRA-Elektrisch en Vattenfall over het beheer van openbare laadpunten is verlengd, tot 2026. Pieter van Ommeren, directeur InCharge bij Vattenfall Nederland hierover: ‘Sinds 2013 hebben we samen met MRA-Elektrisch 472 laadpunten gerealiseerd in de verschillende gemeenten. Ik ben blij dat we de initieel gerealiseerde laadpalen mogen blijven beheren.’

‹ Naar overzicht