©Digikhmer | Dreamstime.com

Minister Van Nieuwenhuizen: vanaf 1 juli 2022 helmplicht voor alle snorfietsers

Nieuws|Laatste update:

Alle snorfietsers zijn vanaf 1 juli 2022 verplicht om een helm te dragen. De verwachting is dat hiermee het aantal verkeersdoden en –gewonden onder snorfietsers omlaaggaat. Minister Van Nieuwenhuizen heeft dit voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.

Speed-pedelec-helm
Dit betekent dat alle snorfietsers en passagiers dan net als alle bromfietsers een helm op moeten. Een snorfiets is herkenbaar aan een blauwe kentekenplaat, een bromfiets heeft een gele kentekenplaat. Verschillende partijen en snorfietseigenaren hebben aangegeven een motorfietshelm te zwaar en te weinig ventilerend te vinden voor sommige soorten snorfietsen.

Daarom heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat TNO laten kijken naar de veiligheid van een speed-pedelec-helm. Als de uitkomsten van het onderzoek naar de veiligheid van een speed-pedelec-helm positief zijn dan is het voor snorfietsers dus mogelijk om niet alleen de bromfietshelm te kiezen, maar ook de speed-pedelec-helm.

Naar verwachting zal de helmplicht 1 juli 2022 in werking treden. Zo heeft iedereen de tijd om een keuze te maken die past bij zijn snorfiets.

‹ Naar overzicht