©TES

TES start in Rotterdam met grootschalige recycling batterijen elektrische voertuigen

Nieuws|Laatste update:

TES gaat in de haven van Rotterdam batterijen van elektrische voertuigen recyclen. Afgelopen maart opende TES al een moderne fabriek voor recycling van lithiumbatterijen in Singapore, de eerste in zijn soort in Zuidoost-Azië.

Het bedrijf huurt nu aan de Elbeweg een terrein van ongeveer 10.000 vierkante meter met een loods van 2.000 vierkante meter van het Havenbedrijf Rotterdam. Het heeft de mogelijkheid om hier uit te breiden tot in totaal ongeveer 40.000 vierkante meter.

Eind 2022 operationeel
De fabriek moet eind 2022 volledig operationeel zijn. Het is dan de eerste fabriek in Nederland voor recycling van lithium-ionbatterijen. Het aantal elektrische voertuigen neemt snel toe, waardoor zowel de wereldwijde vraag naar lithium-ionbatterijen als het aantal afgedankte batterijen fors toeneemt.

Allard Castelein, chief executive officer van Havenbedrijf Rotterdam: ‘We werken niet alleen toe naar een CO2-neutrale haven en industrie in 2050, maar willen de industrie ook meer circulair maken. Daarom zijn we niet alleen actief met projecten op het gebied van bijvoorbeeld waterstof en CO2-transport en -opslag, maar is het ook belangrijk voortgang te boeken met circulaire productieprocessen. Het project van TES is daarin een belangrijke stap. Dit wordt mogelijk de grootste Europese installatie voor de recycling van batterijen van elektrische auto’s.’

10.000 ton per jaar
Thomas Holberg, Global Vice President of Battery Operations TES: ‘We hebben de ambitie om deze plek in de Rotterdamse haven tot een state-of-the-art locatie in Europa te maken voor de recycling van batterijen. Als we straks operationeel zijn, hebben we de capaciteit om jaarlijks 10.000 ton materiaal te verwerken, gericht op het herwinnen van nikkel, kobalt en lithium als grondstof voor het maken van nieuwe batterijen.’ 

TES is actief in Europa, Azië, Australië en de VS. In maart opende TES dus een fabriek in Singapore  waar met een combinatie van technieken waardevolle materialen zoals nikkel, lithium en kobalt herwonnen worden. Meer dan 90 procent van deze materialen blijkt herwinbaar te zijn met een zuiverheidsgraad van bijna 99 procent. Daarmee zijn ze geschikt voor het maken van nieuwe batterijen. TES wil vergelijkbare technologie in Rotterdam toepassen.

‹ Naar overzicht