©JFSPIC | Dreamstime.com

Benelux-landen stimuleren grenzeloze elektrische mobiliteit: opladen in buitenland steeds simpeler

Nieuws|Laatste update:

Om grensoverschrijdend elektrisch rijden en laden van elektrische voertuigen te stimuleren richten België, Nederland en Luxemburg een Gemeenschappelijke Dienst IDRO ‘Benelux ID Registration Organisation’ op. Het IDRO gaat via een speciale website zorgen voor de uitgifte en het beheer van unieke ID-codes voor laadpuntexploitanten en serviceproviders in de Benelux. Door gebruik van unieke ID-codes weten exploitanten en providers met welke laadpas bij welk laadpunt is geladen en komt de rekening voor het laden bij de juiste klant terecht.

Naadloze rijervaring
Volgens de initiatiefnemers vormen landsgrenzen nog te vaak obstakels en is het voor bestuurders van elektrische voertuigen moeilijk om in het buitenland de juiste informatie te vinden over de locatie, beschikbaarheid en kostprijs van laadpunten. Bovendien kunnen de chauffeurs van elektrische voertuigen over de grens nog niet bij alle laadpunten betalen met de laadpas of app die zij in hun eigen land gebruiken. Daardoor blijft de reikwijdte van elektrische wagens beperkt.

De Benelux-landen willen deze obstakels wegwerken en de bestuurders van elektrische voertuigen een naadloze rijervaring bieden. Laden in het buitenland wordt dan net zo eenvoudig als laden in eigen land.  Het uiteindelijke streven van de Benelux-landen bestaat erin om het laden van elektrische voertuigen net zo gemakkelijk te maken als het vullen van een conventionele brandstoftank, zodat elektrische voertuigen zonder problemen internationaal kunnen rijden.

Al in 2015 sloegen de 3 landen de handen in elkaar om meer samen te werken rond grensoverschrijdende aspecten van de uitrol van duurzame infrastructuur en de nood voor een gecoördineerde aanpak hierrond. Met deze nieuwe samenwerking, die onderdeel is van het Europese project ID and Data Collection for Sustainable Fuels in Europe (IDACS), dragen de 3 landen als ‘labo’ bij aan milieuvriendelijk en zero-emissie transport binnen  de context van de Europese ‘Green Deal’ die streeft naar 3 miljoen laadpalen  in de Europese Unie tegen 2030.

Stientje van Veldhoven, Nederlands staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat, hierover: 'Dit is een mooie volgende stap op weg naar elektrisch rijden als makkelijk en aantrekkelijke optie. Ook als je naar het buitenland gaat. Iedereen kan straks gewoon met zijn eigen app of laadpas opladen en betalen, zoals we in Nederland al gewend zijn. Goed dat de Benelux dit samen met andere EU-landen ondersteunt.’

‹ Naar overzicht