©Renault

Subsidie voor tweedehands elektrische auto op

Nieuws|Laatste update:

De subsidiepot voor tweedehands elektrische personenauto’s is leeg. In 2021 hebben ongeveer 2 keer zoveel particulieren als vorig jaar met subsidie een tweedehands elektrische auto aangeschaft. Vorig jaar bleef een deel van het geld onbenut door minder aanvragen, maar voor dit jaar is de pot nu dus al leeg.

6.750 particulieren
Nederland is het eerste land in Europa dat subsidie verleent voor de tweedehandsmarkt van elektrische auto’s.
Van die mogelijkheid maken steeds meer mensen gebruik. In 2020 schaften 3.000 particulieren met een subsidie een tweedehands elektrische auto aan. Niet alle beschikbare subsidie werd toen benut door minder aanvragen. Dit jaar is het budget volledig benut; 6.750 particulieren maakten gebruik van de regeling. De regeling loopt door tot 2025. Voor dit jaar was er 13,5 miljoen beschikbaar voor gebruikte elektrische personenauto’s, voor volgend jaar staat er 18,3 miljoen subsidiebudget ingepland.

Jonge auto’s
Uit de subsidieaanvragen blijkt dat steeds meer jonge elektrische auto’s uit het buitenland hier beschikbaar komen op de tweedehandsmarkt. Ook qua leeftijd en modellen komt er steeds meer keuze.

40 procent van de gebruikte elektrische auto’s die dit jaar met subsidie is aangeschaft, is maximaal 1 jaar oud. Een kwart is meer dan 4 jaar oud.

Voor meer mensen aantrekkelijk
Staatssecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat is blij met het animo voor elektrisch rijden: ‘Veel mensen kijken bij de keuze voor een andere auto eerst naar de tweedehands markt. Die markt komt echt op gang, en dat is belangrijk. Natuurlijk zou ik ook willen dat ook de rest van dit jaar meer mensen in aanmerking komen om met subsidie een elektrische auto aan te kunnen schaffen. Maar ik vind het vooral mooi nieuws dat al zoveel mensen met dit steuntje in de rug kiezen voor elektrisch rijden. De komende jaren willen we dat dat voor nog veel meer mensen aantrekkelijk wordt.’

Bijna 200.000 volledig elektrische personenauto’s
Elektrisch rijden zit in de lift. Er rijden inmiddels bijna 200.000 volledig elektrische personenauto’s rond in Nederland.

Het kabinet heeft in het klimaatakkoord afgesproken dat alle nieuwe auto’s in 2030 zonder uitlaatgassen rijden, bijvoorbeeld elektrisch of op waterstof. Overheden en netbeheerders zijn hard aan de slag. Zo worden er veel laadpalen aangelegd. Steeds vaker slimme laadpalen, die het elektriciteitsnet ontzien. Het kabinet wil dat elektrisch rijden op termijn voor iedereen een aantrekkelijke optie is.

‹ Naar overzicht