©Buurserstraat386 | Dreamstime.com

Coalitie bedrijven en belangenorganisaties pleit voor zakelijke personenauto’s zonder CO2-uitstoot vanaf 2025

Nieuws|Laatste update:

Een brede coalitie van bedrijven en branche- en milieuorganisaties pleit voor het opnemen van scherpe doelen in het regeerakkoord voor mobiliteit zonder uitstoot. Door het stellen van een ‘vlootnorm’ zouden alle nieuwe zakelijke personenauto’s vanaf 2025 0 emissie aan de uitlaat, dus batterij-elektrisch of waterstof-elektrisch, moeten zijn. Dat levert volgens de coalitie 1 megaton CO2-besparing op in 2030.

Road to zero
Om de uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof terug te dringen is een ambitieuze vlootnormering voor werkgevers essentieel. Uiterlijk in 2030 zouden alle nieuwe personenauto’s 0 emissie moeten zijn in lijn met het Klimaatakkoord. Deze ‘road to zero’-coalitie bestaat uit grotere werkgevers, elektrische rijders, milieuorganisaties, gemeenten en bedrijven uit de leasebranche, laadinfrastructuur- en 0-emissie-voertuigfabrikanten. Deze coalitie pleit voor het opnemen van de volgende doelen in een regeerakkoord:

  • Vanaf 2025 zijn alle nieuwe personenauto’s van de zaak 0 emissie.
  • Alle nieuwverkochte personenauto’s zijn uiterlijk in 2030 0 emissie (conform Klimaatakkoord).

Deelnemers coalitie

De coalitie van bedrijven en organisaties bestaat uit ABN-AMRO, Aegon, Allego, Arcadis, ASR, Deloitte, Vereniging Doet, Eneco, ENGIE, Essent, Fastned, Gemeente Amsterdam, Gemeente Rotterdam, Greenchoice, LeasePlan Nederland, Lightyear, Natuur& Milieu, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, Philips, Royal HaskoningDHV, Schiphol, Shell, Signify, Sweco, Tennet, Thales Nederland, Vattenfall, Vebego, Vereniging Elektrische Rijders en VodafoneZiggo.

‹ Naar overzicht