©Provincie Brabant

Europese primeur Noord-Brabant en Limburg: grootschalige proactieve uitrol laadinfrastructuur

Nieuws|Laatste update:

Vattenfall plaatst 8.000 laadpunten in Noord-Brabant en Limburg. Van deze laadpunten worden er 4.500 proactief geplaatst, dus nog vóórdat inwoners erom vragen. Met deze grootschalige proactieve uitrol hebben de provincies de primeur in Europa.

68 gemeenten
Samen met 68 gemeenten worden de beste locaties voor laadpunten bepaald, met behulp van datagedreven prognose- en plankaarten. Per gemeente wordt een prognosekaart opgesteld, waarin de laadbehoefte en alle potentiële laadlocaties per gebied inzichtelijk worden gemaakt. Pieter van Ommeren, directeur Vattenfall InCharge in Nederland: ‘Deze laadbehoefte wordt ingeschat door een model dat in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam en TU Eindhoven is ontwikkeld. Er worden verschillende data gebruikt, bijvoorbeeld de locaties en het verbruik van bestaande laadpunten, informatie over mobiliteit, voertuig- en parkeerdata, de weergave van wegen en parkeervakken, en CBS-data met demografische gegevens.’ Vattenfall wordt bijgestaan door EVConsult bij de ontwikkeling en validatie van de prognose- en plankaarten.

Netbelasting en balans
Naast de grootschalige proactieve uitrol vinden er meer laadinnovaties plaats in Noord-Brabant en Limburg. Dit realiseert Vattenfall onder andere samen met concessiepartner en netbeheerder Enexis. Zo is er al een aantal laadpleinen gerealiseerd en lopen er ontwikkelingen voor slim laden – een methode waarbij de beschikbare capaciteit gedurende de dag verschilt om piekbelasting in het elektriciteitsnetwerk te spreiden.

Dekkende infrastructuur
Naar verwachting rijden er in 2030 zo’n 1,9 miljoen elektrische personenvoertuigen in Nederland rond. Om al deze auto’s van elektriciteit te voorzien, is voldoende laadinfrastructuur cruciaal. Met deze grootschalige, proactieve aanpak zorgen de betrokken partijen ervoor dat ze, met de beperkte capaciteit aan installateurs, zo snel en slim mogelijk laadpalen plaatsen. Hiermee dragen Vattenfall, de provincies en de andere partners bij aan de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL), een onderdeel van het Klimaatakkoord waarin is opgenomen dat de ontwikkeling van laadinfrastructuur geen belemmering mag vormen voor de groei van het aantal elektrische auto’s. Vattenfall plaatst in totaal 8.000 laadpunten in de 2 provincies, verdeeld over 45 gemeenten in Noord-Brabant en 29 in Limburg. Deze grootschalige plaatsing is onder andere mogelijk door samenwerking met laadpalen installateur BAM (Energie & Water Zuid bv).

‹ Naar overzicht