©Q-Park

Onderhoudsmarkt elektrische fietsen jaarlijks 200 miljoen euro waard

Nieuws|Laatste update:

Jaarlijks wordt er voor ruim 200 miljoen euro aan onderhoud aan elektrische fietsen uitgevoerd. Het onderhoud op elektrische stadsfietsen heeft hierin het grootste aandeel. Men gaat voor onderhoud het vaakst naar de lokale fietsenwinkel. Dit blijkt uit de E-bike Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 3.200 Nederlanders.

Minder dan 50 euro
Op jaarbasis bedraagt het onderhoudsbedrag voor elektrische stadsfietsen en speed pedelecs gemiddeld 41 euro. Hiermee komt de totale jaarlijkse waarde van het onderhoud van deze categorie op 156 miljoen euro. Voor de categorie mountainbikes en hybride fietsen is het totale onderhoudsbedrag jaarlijks 34 miljoen euro, met een gemiddelde van 44 euro per e-bike. Het onderhoud in de categorie elektrische vouwfietsen, bakfietsen en driewielers is met een gemiddeld bedrag van 54 euro jaarlijks goed voor 12 miljoen euro.

Kleine verschillen per merk
Om inzicht te krijgen in de verschillen op merkniveau is het gemiddelde jaarlijkse onderhoudsbedrag voor elektrische stadsfietsen van de 5 grootste e-bikemerken berekend. Het jaarlijkse onderhoudsbedrag voor elektrische stadsfietsen van het merk Giant is met een gemiddelde van 30 euro het laagst. Hierna volgen Batavus (35 euro), Gazelle (38 euro), Stella (46 euro) en Sparta (56 euro).

Meestal bij fietsenwinkel
Bijna twee derde (66 procent) van de elektrische stadsfietsen wordt naar een fietsenwinkel gebracht voor onderhoud. Minder vaak wordt onderhoud uitgevoerd door de fabrikant (14 procent), door de eigenaar zelf (8 procent) of bij een particulier (1 procent). In 7 procent van de gevallen vindt er geen onderhoud plaats.

‹ Naar overzicht