©Hyuandai

Hyundai IONIQ 5 uitgeroepen tot ANWB Trekauto van het Jaar 2022

Nieuws|Laatste update:

De Hyuandai IONIQ 5 is uitgeroepen tot ANWB Trekauto van het Jaar 2022. Een primeur, want het is voor het eerst dat een volledig elektrische auto deze onderscheiding ontvangt. De IONIQ 5 neemt het stokje over van de Hyundai TUCSON 1.6 T-GDI Hybrid die vorig jaar werd gekroond tot beste caravantrekker van Nederland.

​Slimme snufjes
De batterij-elektrische IONIQ 5 nam het in de verkiezing Trekauto van het Jaar 2022 op tegen de Kia Sportage 1.6 T-GDi Plug-in Hybrid, de Volvo XC40 Recharge Pure Electric, de Lynk & Co 01, de Peugeot 308 Hybrid 225 en de SsangYong Korando e-Motion. Specialisten van de KampeerKampioen en ANWB Experts selecteerden de 6 finalisten. Gelet werd onder meer op technische innovatie, belang voor de markt, toegestaan trekgewicht (minimaal 1.350 kilogram op basis van het ANWB trekautoadvies) en prijsstelling (uitgaande van de basisuitvoering).

Volgens de jury van de verkiezing Trekauto van het Jaar 2022 dankt de IONIQ 5 zijn overwinning vooral aan zijn rijeigenschappen en slimme snufjes voor (caravan)kampeerders. Daarmee doelt de keuzecommissie onder meer op de Vehicle to Load-technologie (V2L) waarmee de elektrische Hyundai stroom kan leveren, bijvoorbeeld om in de vrije natuur te kamperen. De IONIQ 5 kan 220 volt leveren aan de caravan.

77,4 kilowattuur
Met de IONIQ 5 kunnen óók caravankampeerders prima elektrisch rijden, oordeelt de jury. Zelfs de gewichtscategorie van de aanhanger is in te stellen, daarop wordt het verwachte rijbereik al voor de rit aangepast. Zo kan men al ruim van tevoren de volgende laadstop inplannen. Door de lage, brede bouw en het gunstige zwaartepunt is de stabiliteit onovertroffen. Omdat de IONIQ 5 geschikt is voor supersnelladen via een DC-lader, is de accu in no time weer vol. Dat maakt de stap van traditionele naar moderne aandrijftechniek voor caravantrekkers een stuk kleiner.

Onlangs kreeg de IONIQ 5 een update met een nieuw batterijpakket van 77,4 kilowattuur en upgrades op het gebied van comfort en gebruiksgemak, zoals digitale binnen- en buitenspiegels. Voor nog betere laadprestaties is de IONIQ 5 uitgerust met preconditioning van de batterij. Dat zorgt ervoor dat de batterijtemperatuur tijdens het rijden automatisch wordt aangepast om, eenmaal bij een laadpunt aangekomen, optimale laadomstandigheden te kunnen garanderen – ook onder koude weersomstandigheden.

‹ Naar overzicht