©AH

Klimaattop Egypte: 10 landen tekenen Nederlands initiatief voor meer schone vrachtwagens

Nieuws|Laatste update:

10 nieuwe landen hebben zich op de klimaattop COP27 in Egypte achter een Nederlands initiatief voor schoon zwaar wegverkeer geschaard. Het gaat om Oekraïne, de Verenigde Staten, Aruba, België, Ierland, Curaçao, de Dominicaanse Republiek, Kroatië, Liechtenstein en Litouwen.

Alle nieuwe vrachtwagens en bussen
Zij hebben vandaag op de klimaattop hun handtekening gezet onder de ambitie dat vanaf 2040 alle nieuwe vrachtwagens en bussen in hun land rijden zonder uitlaatgassen. Bijvoorbeeld batterij-elektrisch of waterstof-elektrisch. Het is een volgende stap op weg naar volledig schoon en uitstootvrij wegvervoer in 2050. Het totaal aantal landen dat heeft getekend, staat nu op 26.

Nederland heeft in het klimaatakkoord afgesproken dat het al het zware verkeer in 2050 schoon wil hebben. En aangezien een vrachtwagen gemiddeld 10 jaar rondrijdt, moeten dan uiterlijk in 2040 alle nieuwe vrachtwagens op de weg schoon zijn. Nederland lanceerde daar vorig jaar op de klimaattop COP26 in Glasgow een akkoord voor. Nu sluiten dus 10 nieuwe landen aan.

Meeste vrachtwagens
Met de Verenigde Staten is het land dat na China de meeste vrachtwagens rond heeft rijden aangesloten. President Biden wil de economie vergroenen, dit Nederlandse initiatief past daarbij. Zeker omdat er tot 2050 naar schatting 3 keer zoveel vrachtwagens bijkomen in Amerika. Oekraïne heeft aangegeven het land fossielvrij te willen heropbouwen zodra dat kan. De Dominicaanse Republiek verwacht een zeer sterke economische groei, waar het nu alvast op in wil spelen.

Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat): 'Het is een enorme mijlpaal dat Amerika zich nu schaart achter het Nederlandse doel om alle nieuwe vrachtwagens uitstootvrij te laten rijden per 2040. Onze overeenkomst op de klimaattop maakt echt verschil. Ik ben er trots op dat steeds meer landen meedoen. Samen kunnen we echt het verschil maken. Door wereldwijd een duidelijk signaal te geven aan de markt is er straks meer en goedkoper aanbod voor transportondernemers als ze overstappen op een elektrische vrachtwagen of eentje op waterstof. Dat is fijn voor hen én voor het klimaat. Ik roep andere landen dan ook op mee te doen.'

‹ Naar overzicht