©Oleksandr Tkachenko | Dreamstime.com

Aanvragen subsidie voor elektrische personenauto’s weer mogelijk: bijna 100 miljoen euro beschikbaar

Nieuws|Laatste update:

Vanaf vandaag, dinsdag 10 januari, is het voor particulieren weer mogelijk om subsidie voor nieuwe en gebruikte elektrische personenauto’s aan te vragen. In totaal is er bijna 100 miljoen euro beschikbaar. Voor nieuwe elektrische personenauto’s is het budget voor dit jaar 67 miljoen euro, voor gebruikte elektrische personenauto’s is 32,4 miljoen euro beschikbaar.

SEPP
De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) is bedoeld voor elektrische personenauto’s in het segment kleinere en compacte middenklasse, met een catalogusprijs (red. de oorspronkelijke nieuwprijs) tussen de 12.000 en 45.000 euro.

Andere voorwaarden zijn onder andere dat de auto volledig elektrisch is en een actieradius heeft van minimaal 120 kilometer. Alleen koop- en leasecontracten die getekend zijn in 2023 komen in aanmerking voor subsidie.

Hoger budget
Het beschikbare budget voor 2023 is hoger dan vorig jaar. Het subsidiebedrag per nieuwe elektrische auto is dit jaar wel lager in vergelijking met 2022. Daardoor kunnen dit jaar meer particulieren met subsidie overstappen naar een elektrische auto.

De subsidie voor aanschaf van een nieuwe elektrische personenauto’s is 2.950 euro per auto tegenover 3.350 euro vorig jaar. Voor gebruikte auto’s blijft het subsidiebedrag 2.000 euro per auto. Met het beschikbare budget kunnen aanvragen voor ruim 22.000 nieuwe elektrische auto’s worden toegekend en ruim 16.000 aanvragen voor gebruikte elektrische personenauto’s.

Subsidie emissieloze bedrijfsauto’s (SEBA)
Tegelijkertijd met de subsidie voor elektrische personenauto’s is vandaag ook de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) geopend.

Ondernemers en non-profitinstellingen komen bij de aankoop van een nieuwe emissieloze bedrijfsauto in aanmerking voor een subsidie van maximaal 5.000 euro. Het subsidiebudget van deze regeling heeft ieder jaar een maximum; in 2023 is dat 33 miljoen euro.

Aanvragen
De regelingen worden uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Subsidie aanvragen is mogelijk via de website van RVO.

‹ Naar overzicht