©Lightyear

Lightyear zet productie Lightyear 0 stil, uitstel van betaling voor dochterbedrijf

Nieuws|Laatste update:

Lightyear heeft uitstel van betaling aangevraagd voor het bedrijfsonderdeel Atlas Technologies. Omdat het bedrijf in financiële nood verkeerd, heeft de productie van de ‘te dure’ Lightyear 0 stopgezet. De fabrikant meldt zijn focus en middelen volledig te hebben verlegd naar Lightyear 2. Dat is de ‘betaalbare’ zonneauto van het bedrijf die vanaf 2025 in massa geproduceerd moet worden en minder dan 40.000 euro moet gaan kosten. De productie van de Lightyear 0 – die afgelopen december van start ging – is alweer stopgezet. De productiekosten per auto zouden te hoog opgelopen zouden.

Surseance van betaling
Bovendien heeft Lightyear bij de rechtbank het verzoek ingediend om surseance van betaling te krijgen voor Atlas Technologies. Dat is de werkmaatschappij die verantwoordelijk is voor de productie van Lightyear 0 en een dochteronderneming van Atlas Technologies Holding.

Het bedrijf benadrukt dat Atlas Technologies Holding, de intellectuele eigendomsrechten en Lightyear Layer niet onder de surseance van betaling vallen van Atlas Technologies. Wat de gevolgen van het uitstel van betaling voor de 600 medewerkers – die in dienst zijn van het bedrijfsonderdeel waarvoor uitstel van betaling is aangevraagd – is nog niet bekend. De bewindvoerder zal in de komende periode orde op zaken moeten stellen.

Breder publiek
‘Helaas hebben we deze beslissing moeten nemen’, stelt chief executive officer en medeoprichter Lex Hoefsloot. ‘Het hele proces van het ontwikkelen van Lightyear 0 heeft ons bedrijf de afgelopen jaren veel waardevolle lessen opgeleverd. We steken nu al onze energie in het bouwen van Lightyear 2 om deze op tijd beschikbaar te krijgen voor klanten. Onlangs hebben we een wachtlijst voor deze auto gelanceerd, wat resulteerde in meer dan 40.000 abonnementen van individuele klanten en we hadden al ongeveer 20.000 pre-orders ontvangen van wagenparkeigenaren. We hopen de komende weken een aantal belangrijke investeringen af te ronden om op te schalen naar Lightyear 2, een betaalbare elektrische auto op zonne-energie die beschikbaar is voor een breder publiek.’

‹ Naar overzicht