©Stichting EV Kenniscentrum

EV Kenniscentrum presenteert gratis lesmateriaal over elektrische auto’s

Nieuws|Laatste update:

Stichting EV Kenniscentrum heeft per direct gratis lesmateriaal over elektrische auto’s beschikbaar voor onderwijsinstellingen en de mobiliteitssector. De ontwikkelingen gaan razendsnel op dit vlak en bestaand materiaal is vaak onvolledig of achterhaald, waardoor een kennisachterstand voor leerlingen dreigt en daarom heeft het EV Kenniscentrum in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het nieuwe lesmateriaal gemaakt.

6 thema’s
Het materiaal is van belang omdat verbrandingsmotoren vanaf 2030 worden uitgefaseerd, terwijl bestaande lesstof vooral uitgaat van de huidige situatie. Basiskennis van accu- en waterstof-elektrische auto’s is dus essentieel, net als kennis van laadpalen, accu’s en belangrijke technologische ontwikkelingen.

Het lesmateriaal is modulair ingedeeld in zes thema’s:

  1. Algemene kennis
  2. EV in gebruik
  3. Elektriciteit
  4. Laadinfrastructuur
  5. Waterstof
  6. Subsidie en fiscale regelingen

Gratis te downloaden
Thema 1 beschrijft het hoe en waarom: waarom is de transitie belangrijk, welke doelstellingen zijn er en wat is de actuele stand van zaken. Thema 2 beschrijft de praktijk zoals de verschillen van alle typen voertuigen en de voor- en nadelen. In thema’s 3 en 4 wordt zowel praktisch als technisch ingegaan op laden, laadpalen, vermogen, gelijk- en wisselstroom, laadpalen en snelladen onderweg. Thema 5 staat helemaal in het teken van waterstofauto’s, inclusief de onderliggende techniek en complexiteit, maar ook de verschillen ten opzichte van batterij-elektrische auto’s. Thema 6 gaat over het fiscale deel en omvat onder meer vrijstellingen en subsidies. Alle thema’s sluiten af met links voor meer verdiepende informatie, opdrachten voor leerlingen en quizvragen.

Het lesmateriaal is gratis te downloaden via de website evkenniscentrum.nl als Powerpoint en als pdf en kan vrij gebruikt worden door docenten en leerlingen. In de toekomst zal het lesmateriaal verder worden uitgebreid en geactualiseerd. ‘De ontwikkelingen gaan enorm snel’, aldus Marina van Helvoort van het EV Kenniscentrum. ‘Er komt straks een jongere generatie op de arbeidsmarkt die, zonder voldoende kennis en inzicht, met een achterstand dreigt te beginnen. Dat is niet alleen in hun nadeel, maar brengt ook de energietransitie in gevaar. Vandaar dat we dit lesmateriaal hebben ontwikkeld en actueel houden, wat multi-inzetbaar is voor meerdere bedrijfssectoren en opleidingsrichtingen.’

‹ Naar overzicht